T24 İstanbul
Candan Yıldız & Gonca Tokyol
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Saadet Partisi’nin Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Örgütü kuruluşunun 22. yıl dönümü için İstanbul’da düzenlediği toplantıya katıldı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim'in kapıda karşıladığı Gül, salonda da büyük alkış aldı.
D-8’de görev alan siyasetçilerin davet edildiği toplantıya İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de çağrıldığı ancak Akşener’in bir önceki gece mazeret bildirerek toplantıya katılamayacağını söylediği öğrenildi. Akşener, Çırağan Otel'de gerçekleştirilen etkinliğe bir çelenk gönderdi.
T24'e konuşan Saadet Partisi kaynakları, Akşener’in de toplantıya katılmasının planlandığını ancak İyi Parti Genel Başkanı’nın ‘programındaki yoğunluk’ nedeniyle etkinliğe katılamayacağını cuma akşamı telefonla ilettiğini belirtti.
Fotoğraf: T24
11. Cumhurbaşkanı Gül, etkinlikte yaptığı konuşmada insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, diyalog ve huzurun sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, “Mutlak yönetimlerde mutlak hakim olan mutlak otoritenin sürdürülebilirliği mümkün değildir; mutlak hakimiyet sadece Allah’a mahsustur" ifadesini kullandı.
"Mesajlarınızın iç siyasetle bağını kurabilir miyiz" sorusuna 'tebessümlü' cevap
Abdullah Gül, etkinlik sonrası T24'ün "Bugünkü mesajlarınızın iç siyasetle bağını kurabilir miyiz" sorusu üzerine tebessüm ederek, “Bölgesel” karşılığını vermekle yetindi.
Konuşmasının başlangıcında Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan'ı özellikle anan ve ona teşekkür eden Gül, kendisi D-8'in kurulması sürecinde bakan olarak görüşmeleri yürütse de bu oluşumun fikir babasının Erbakan olduğunu ısrarla vurguladı. Gül, etkinlik sonunda 'aile fotoğrafı' çekimi için Çırağan Sarayı'nın denize bakan tarafına yürürken de 54. Hükümet'te birlikte görev yaptıkları, Milli Görüş'ün önde gelen isimlerinden eski genel başkan Recai Kutan'la da el ele yürüdü.
Fotoğraf: T24
Saadet Partisi yetkilileri ve Gül arasında basına kapalı görüşme
11. Cumhurbaşkanı Gül, D-8 etkinliğinin ardından Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Saadet Partisi’nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mesut Doğan, bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, eski Bakan Ziyaettin Tokar, SP İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim ve Recai Kutan’ın aralarında bulunduğu küçük bir grupla kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. T24’e bilgi veren Saadet Partisi kaynakları, Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğan’ın görüşmeye özellikle çağrıldığını ifade etti.
Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrasında herhangi açıklama yapmayan Abdullah Gül ve Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, yeni partinin kuruluşunda da adı geçen gazeteci Fehmi Koru ile ayaküstü sohbet etti.
Fotoğraf: T24
Karamollaoğlu Gül ile görüşmeyi anlattı: Endişe verici ekonomiyi, dış politikayı yakın takibe almayı, hukuka saygının önemini konuştuk
Görüşme sonrasında Abdullah Gül Çırağan Sarayı'ndan ayrılırken; Karamollaoğlu ise kısa bir toplantı daha gerçekleştirdi. Karamollaoğlu, toplantı sonrası T24'ün Gül ile yaptıkları görüşmede yeni parti konusunun gündeme gelip gelmediğine dair sorusuna ilk olarak gülerek, "İçerideki görüşmeyi ben size aktarayım. Vermeyeceğimiz hiçbir cevap yok çünkü biz böyle parti meselelerinin içine hiç girmedik. Sadece genel gelişmelerle ilgili bir fikir teatisinde bulunduk, o kadar" diye cevap verdi. Karamollaoğlu, "Genel gelişmeler derken" sorusu üzerine de şöyle devam etti:
"Aslında detaya hiçbir noktada girmedik ama ekonomi yönünden gelinen noktanın üzüntü, endişe verici olduğunu; dış politikadaki gelişmelerin de mutlaka çok daha yakın bir takibe alınması gerektiğini, Türkiye'nin kendi politikalarını belirlerken sadece kendisini değil bölgenin de güvenliğini dikkate alması gerektiğini konuştuk.
"Tabii hepimizin bir endişesi var, biz bir hukuk devletiyiz. Hukuka saygıya önem verilmesi icap ediyor. 'Bugünkü değerlerimizden ne pahasına olursa olsun vazgeçmemeliyiz' kanaatine herkes vurgu yapıyor."
Karamollaoğlu: Türkiye’de yeni birtakım adımlar mutlaka atılacak, birtakım gelişmeleri herkes bekliyor
Görüşmede Abdullah Gül'le aynı dönemde 54. Hükümet'te görev alan Recai Kutan'ın da kendi hatıralarını, politikalarını anlatarak, o dönemde yapılan toplantılara, görüşmelere bazı atıflarda bulunduğunu kaydeden Karamollaoğlu "Herkes konuştu; ağırlıklı olarak biz bir şey söylemedik ya da Abdullah Bey sözü alıp konuşmayı götürmedi" dedi. Saadet Partisi lideri, 'partilerüstü uzlaşma' konusunun konuşulup konuşulmadığına dair de şunları söyledi:
"Partiler üstü uzlaşma: Herkes kendine göre bir anlayışa sahip olabilir; partiler üstü ya da altı diye bir şey olmadı. Partiler gündeme gelmedi daha doğrusu. Bizim Abdullah Bey’le geçmişte de irtibatımız oldu, bundan sonra da irtibatımız olur. Türkiye’de yeni birtakım adımlar mutlaka atılacak, birtakım gelişmeleri herkes bekliyor. ‘Bu hangi noktaya kadar gider, hangi adımlar atılır bizim dışımızda; ya da biz hangi adımları atabiliriz’, o noktada şu anda bir şey söylemek doğru olmaz."
Yeni parti gündeminin ortasında Gül'ün davete iştiraki heyecan yarattı
AKP içinden çıkacak yeni bir partiyle ilgili kulislerin hareketlendiği günlerde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir dönem aynı siyasi hareket içinde yer aldığı Saadet Partisi'yle bir araya gelmesi dikkat çekti.
TIKLAYIN - Eski AKP'li bakan Ertuğrul Günay: Babacan, 5'li kurulun sözcüsü olacak
D-8 etkinliği sonrası 'aile pozu'. (Fotoğraf: T24)
Saadet Partisi'nde bir grup "Milli Görüş gömleğini çıkardık" sözlerini unutmadı
AKP'nin içinden çıktığı Fazilet Partisi'nin devamı olan Saadet Partisi de, 23 Haziran seçimleri sonrasında hızlanan yeni parti tartışmalarının odağında. Parti içerisinde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bir kanadın parti ile Abdullah Gül arasında bir süredir devam eden fikir alışverişi ve istişarelere pek de sıcak bakmadığı kaydediliyor. Gül ile 'yakınlaşmaya' mesafeli duran grup, AKP kurucularının "Milli Görüş gömleğini çıkardık" söylemini hatırlatıyor.
Saadet Partisi, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında muhalefetin 'çatı adayı' olması için Abdullah Gül'e davet götürmüş, ancak o dönem İyi Parti Genel Başkanı Akşener'in bu adaylığı istemediği belirtilmişti. Gül, daha sonra 'ortak mutabakat oluşmaması' nedeniyle aday olmayacağını duyurmuştu. Saadet Partisi, D-8'in kuruluş yıl dönümü etkinliğine hem Akşener'i hem de Gül'ü davet etti.
Etkinliği, aralarında yeni partiyle ismi geçen Fehmi Koru ile İbrahim Kahveci, Nihal Bengisu Karaca, Oral Çalışlar ve Taha Akyol'un bulunduğu gazeteciler de takip etti.
Fotoğraf: T24
Fotoğraf: T24