Gündem

Aksaraylı esnaflara gönderilen talimatın süresi doldu, Arapça tabelalar değiştirilmedi

Bazı dükkan sahipleri, Türkçe tabela talimatının onlara ulaşmadığını söyledi

19 Ağustos 2019 17:39

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "Arapça tabelaların tamamını değiştireceğiz" açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı'nca Arap turist ve Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki esnafa gönderilen talimatın süresi doldu. İş yeri tabelalarının yüzde 75’inin Türkçe olması kuralına uymayan birçok işletmenin sahibi, İstanbul Valiliği’nin 3 Temmuz’da gönderdiği talimatın kendilerine henüz ulaşmadığını söylüyor. 

İçişleri Bakanlığı, yurt genelinde Arapça kullanılan tabelaların değişmesini istemiş, tabelada yer alan harflerin yüzde 75’inin Türkçe harflerden oluşması için talimat göndermişti. İlk olarak Kilis’te uygulanmaya konulan talimattan kısa sürede sonuç alınmıştı. İstanbul Valiliği tarafından benzer bir çalışma yapılmış, 3  Temmuz günü gönderdiği bildiriyle tabelalardaki Arapça harflerin değiştirilmesini istemişti. Ancak Aksaray gibi Suriyeli göçmenlerin ve Arap turistlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde istenen değişiklik gerçekleştirilemedi.

Valiliğin talimatı doğrultusunda tabelalarını değiştirdiğini belirten restoran sahibi Mehmet Bağcı, “Tabelada Arapça da olması lazım. Çünkü buraya gelenler Arapça ifadeler tabelada olmadığında anlamakta zorluk çekmektedir” derken, tabelası tamamen Arapça harflerden oluşan kafeterya sahibi Abdullah Bakar “Bize herhangi bir talimat gelmedi. Bu konuda bir eleştiri almadık. Şayet böyle bir uygulama varsa ve herkes uyacaksa biz de uyarız” dedi. 

Aksaray’da nargile kafe işleten ve tabelası Arapça olan Hacı Usta, talimatın kendilerine geldiğini fakat bu kurala bölgede büyük ölçüde uyulmadığını ifade etti. (DHA)