Dünya

Akropolis'te aşırı turizmi engellemek için yeni bilet sistemine geçildi ve 20 bin ziyaretçi sınırı konuldu

Akropolis'e gelen ziyaretçilerin sınırlandırılmasına ilişkin görüşmeler pandemiden önce başlamış ancak turizmin 2020'de düşüşe geçmesiyle askıya alınmıştı

06 Eylül 2023 09:37

T24 Dış Haberler

Atina Akropolisi için aşırı turizm sorununa yeni bir çözüm deneniyor. Yunan hükümeti, UNESCO Dünya Mirası olan Akropolis için zaman ayarlı bilet sistemi getirdi ve ayrıca 20 bin ziyaretçi sınırı koydu. 

Yeni "Ziyaretçi Bölgeleri" programı, ziyaretçilerin çevrimiçi platform üzerinden bir zaman dilimi için rezervasyon yaptırmalarını gerektiriyor. Ziyaretçiler alana vardıklarında biletlerindeki QR kodunu taratacak ve kendilerine ayrılan zaman aralığında giriş yapabilecekler.

Bilet fiyatları yeni sistem başlamadan önceki fiyatlarla aynı. Genel giriş için 20 euro, 6-25 yaş arası AB vatandaşı olmayanlar ve 65 yaş üstü AB yaşlıları için 10 euro. Biletler 5 yaşından küçükler ve 25 yaşına kadar olan AB vatandaşları için ücretsiz.

E-bilet web sitesine göre, ziyaretçilerin planlanan zaman diliminden 30 dakika önce girişe gelmeleri gerekiyor. Biletli müşterilerin planlanan saatten 15 dakika önce ve 15 dakika sonrasına kadar giriş yapmalarına izin verilecek.

Atina Yürüyüş Turları CEO'su ve kurucu ortağı Ioannis Giannakakis, sistemin başarılı olduğunu, ancak uygulamadaki ilk gününde zorluklar yaşandığını söyledi. Giannakakis, insanların değişiklikten habersiz olarak siteye geldiklerini ve ellerinde başka web sitelerinden önceden satın aldıkları biletlerin bulunduğunu söyledi.

Yunan turizm endüstrisinin yıllardır aşırı turizme ilişkin çözümleri tartıştığını hatırlatan Giannakakis, Akropolis'e gelen ziyaretçilerin sınırlandırılmasına ilişkin görüşmelerin pandemiden önce başladığını ancak turizmin 2020'de düşüşe geçmesiyle askıya alındığını söyledi.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Yunanistan'ın bu yıl pandemi öncesi seviyelere dönmesini bekliyor. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Haziran ve Temmuz başında Akropolis'e yapılan ziyaretlerin 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 80 arttığını söyledi. Alan ayrıca bu yaz bunaltıcı sıcaklarda ziyarete kapatıldı.