Politika

AKP'nin ziyaret ettiği CHP, İyi Parti ve HDP'nin Anayasa değişikliği konusundaki tavrı nasıl?

04 Kasım 2022 09:04

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP'nin Anayasa değişikliği konusunda ziyaret ettiği CHP, İyi Parti ve HDP'nin konuyla ilgili tutumunu yazdı. 

Sarıkaya, CHP'nin "Anayasa değişikliğine kesinlikle desteklerinin söz konusu olmayacağını da açık bir dille ilettiğini" belirtti. 

Sarıkaya'nın aktardığına göre CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, başörtüsü ile ilgili bir kanun değişikliği getirdiklerini, arzu edilirse AKP'nin de de buna destek verebileceğini iletti. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da konuyla ilgili olarak "Sadece Anayasa’nın 24 ve 41’inci maddelerinde değil, hak ve özgürlüklerle ilgili 10’uncu maddesinde de düzenleme yapılmalı; dil, din ve etnik kültür konusunda da kapsayıcı olması gerekir…" dedi. Beştaş, aile ile ilgili düzenlemeye de tamamen kapalı olduklarının altını çizdi. Buna göre HDP, eğer başörtüsü ile ilgili bir düzenleme yapılacaksa, bunun dil ve etnik kültür ile de genişletilmesi gerektiği görüşünde.

Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, konuyu pazartesi günü yetkili kurullarında ele alacaklarını bildirdi. AK Parti’nin Anayasa değişikliği için HDP’nin kapısını çalıyor olmasına dikkat çekip ekledi:

'ABD’de bizim de değil, bir başkasının planlaması sonucu tesadüfen yan yana geldiği için milletvekilimiz hakkında söylenmedik söz bırakmayan AK Parti’nin kısa sürede değişim geçirip, HDP’den destek bulabilmek için kapısını çalıyor olması bizi de şaşırttı…'

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu da kurullar karar vermeden bir yaklaşımda bulunmanın doğru olmayacağı görüşünde. İYİ Parti şu aşamada kesin bir tavır koymak istemiyor, bu tartışmanın dışında kalmanın yolunu arıyor.

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - AKP'den 4 parti grubuna anayasa değişikliği ziyareti: HDP 'evrensel hukuk' vurgusu yaptı; CHP, "çalışmanın içinde olmayacağız" dedi


Anayasa değişikliği için 400 milletvekilinin desteği gerekiyor

AKP başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği çalışmasını önümüzdeki hafta Meclis'e sunması bekleniyor. Teklif ilk olarak anayasa komisyonunda görüşülecek. Burada kabul edilmesi halinde Meclis Genel Kurul süreci başlayacak.

Anayasa değişikliği için 400 milletvekilinin desteği gerekiyor. AKP, MHP ve BBP'den oluşan Cumhur İttifakı'nın sandalye sayısının toplamı ise 335.

Anayasa değişikliği için dışarıdan 65 milletvekilinin ihtiyaç var. Referandum seçeneği için ise Cumhur İttifakı'nın 360 milletvekilini bulması gerekiyor. Bunun için de 25 milletvekiline ihtiyaç duyulacak.

Anayasa değişikliği için Cumhur İttifakı'nın her halükarda Meclis'ten bir partinin desteğine ihtiyacı var.