Politika

AKP'nin İstanbul adayı kulisi: Erdoğan'a hangi isimler önerildi?

AKP'de, ittifak pazarlıkları ve aday kulisleri hız kazandı

22 Aralık 2023 10:57

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan kulis yazısında, AKP'nin İstanbul adaylarıyla ilgili aile içerisinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın adının öne çıktığı, Murat Kurum için de bazı bakanların ve iş insanlarının devreye girerek, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşüldüğünü aktardı. 

Babacan "Erdoğan, İmamoğlu’na karşı yüzde 1 önde olan aday arıyor" başlıklı bugünkü yazısının ilgili bölümü şöyle:

"MHP ile yapılan ittifak görüşmelerinin sonuna gelindi. Görüşmelerde, genel başlıklarda ve bir önceki seçimlerdeki ittifak yapılan illerde sorun yaşanmadı. Ancak bazı illerdeki ilçe paylaşımlarına takılıp kalındı. MHP’nin istediği, AKP’nin vermek istemediği bazı ilçelerde ilerleme sağlanamadığı, toplantıların bu yüzden uzadığı anlatılıyor. Son noktayı iki lider koyacak. 

Partide, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR’la yapılan ittifak görüşmeleri konusunda rahatsızlık var. Hem parti yöneticileri hem de teşkilatlarda bu partilere verilecek avantajın ileride AKP için sorun olacağı konuşuluyor. Zaman zaman yapılan haberlerin aksine bu partilerle il belediye başkanlığı düzeyinde hiçbir pazarlık yapılmadı. 

AKP’de nefesler tutuldu. Hiç kimse özellikle İstanbul adayı konusunda kesin bir şey söyleyemiyor. “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, adaylardan birinin yüzde 1 önde olma olasılığını görse, ona karar verecek. Pragmatik bir bakış açısına sahip” sözleri en anlamlı yorum oldu. 

Tüm sohbetler İstanbul adayının kim olacağıyla başlıyor. Cumhurbaşkanı’nın kendisine ulaşan tüm bilgileri, anketleri ve görüşleri dinlediği ancak kimin aday olacağına ilişkin renk vermediği belirtiliyor. İstanbul kulisleri hızlanırken, aday isimlerinden Murat Kurum ve Ali Yerlikaya’nın ön plana çıktığını iddia edenler var. İlçe belediye başkanları arasında ise Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan daha çok konuşuluyor. İlginç bir bilgi, Ali Yerlikaya’nın adının aile içinde olumlu karşılandığı, adının öne çıktığı, Murat Kurum için de bazı bakanların ve iş insanlarının devreye girerek, Cumhurbaşkanı’yla görüştüğü aktarılıyor."

Yazının tamamı için tıklayın