Gündem

Büyük Filistin Mitingi'nde Erdoğan, İsrail'e seslendi: Sen bir işgalcisin, sen bir örgütsün, seni dünyaya savaş suçlusu olarak ilan edeceğiz

Mitingin Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünden bir gün önce yapılma kararı, eleştirilmişti

28 Ekim 2023 12:44

Güncelleme: 28 Ekim 2023 23:31

AKP başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Atatürk Havalimanı'nda Büyük Filistin Mitingi başladı. Erdoğan mitingde yaptığı konuşmada, "İsrail açıkça savaş suçu işliyor. İsrail seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığı içindeyiz. Çalışmasını yapıyoruz ve savaş suçlusu olarak İsrail’i dünyaya tanıtacağız. Batılı liderler bırakın buna tepki göstermeyi, İsrail’e ateşkes çağrısı bile yapmıyor. ne kadar çocuk, kadın, yaşlı ölmesi lazım ki siz ateşkesi ilan edin?" dedi.

İsrail-Hamas savaşı 7 Ekim'den beri sürerken ve sivil can kayıpları artmaya devam ederken, AKP İstanbul İl Başkanlığı, Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'nda bugün saat 15.00'te "Büyük Filistin Mitingi" düzenledi.

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen miting için giriş ve çıkış noktaları ile havalimanı çevresinde polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Alana girişte vatandaşların üst ve çantaları arandı. Türk bayrağı, Filistin bayrağı ve pankartlarla vatandaşların alana geldiği görüldü. Bazı vatandaşlar, alanda namaz kıldı. 

Mitinge, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş katıldı. Mitinge katılması beklenen Cumhur İttifakı ortağı, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan mitinge gelmedi.

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, miting öncesi X platformundan paylaştığı mesajla mitinge katılım çağrısı yapmış; "Tüm kardeşlerimi bugün, bu çağrılarımızı daha güçlü yapacağımız, İsrail zulmü karşısında Filistin halkının yanında olduğumuzu haykıracağımız Büyük Filistin Mitingi’ne, İstanbul Atatürk Havalimanı’na davet ediyorum" demişti. Erdoğan, mesajında, "Gazze’ye yönelik sürekli artan ve dün gece yoğunlaşan İsrail bombardımanları yine kadınları, çocukları, masum sivilleri hedef almış, yaşanan insani krizi derinleştirmiştir. İsrail derhâl bu cinnet halinden çıkmalı ve saldırılarını durdurmalıdır" ifadesini kullanmıştı. 

Öte yandan 'Büyük Filistin Mitingi'nin Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünden bir gün önce yapılma kararı, eleştirilmişti.

Erdoğan'ın mitingde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Ülkemin siyasileri içerisinde Hamas’ı Netanyahu’ya bırakan talihsizler var"

"Coğrafyamızın semalarında bayrağımızın ilelebet dalgalanması, ezanlarımızın kıyamete kadar okunması için akıl ve alın teri döken herkese şükranlarımı sunuyorum. Öyle büyük bir millet ve devletiz ki ne gücümüz ne derdimiz ne mücadelemiz sadece kendi sınırlarımızda değildir. Yarın cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının coşkusunu yaşarken bugün Gazze için yüreklerimizin yangınını cümle aleme haykıracağız. Tıpkı geçmişte Trakya’da, Balkanlarda, Kafkaslarda, Doğu Akdeniz kıyılarının her karışında, Orta Asya’nın, Güney Asya’nın, Afrika’nın dört bir yanında bir millet, hem de nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya; millet, milliyet öğretmişiz.

Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdiyle dertlendiğimiz, yardım eli uzattığımız, gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız. Ülkemin siyasileri içerisinde Hamas’ı Netanyahu’ya bırakan talihsizler var. Netanyahu nasıl teröristse Hamas da teröristmiş. Yazıklar olsun. Hamas nedir? Hamas kimdir? Bundan bir haber olan bedhahlar, talihsizler var.

"Gazze de vatan topraklarının ayrılmaz sandığımız bir parçasıydı, nereden nereye geldik"

Onlara ülkemde oy atanlar da şu an iyi düşünmeli. Onlara oy verenlerin iyi düşünmesi lazım. Bugün burada yaşadığımızı, tarih bize yaşatmasın inşallah. Bizim ve bizden önceki kuşağın geçtiği dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimize yaşadığı acıları takip etmekle, anlatmakla geçti. Kırım’dan Karabağ’a Bosna’dan Kerkük’e Filistin’den Afganistan’a pek çok coğrafya için biz gözyaşı döktük. Ömrümüz boşuna geçmedi. Bugün birileri Gazze’yi uzakta, çok uzakta bizimle hiç alakası olmayan bir yer gibi görüyor. Hatta bunu ne yazık ki açıkça söylüyor. Halbuki bir asır önce bu millet için bu ülke için Adana neyse Gazze de oydu. Tıpkı Edirne neyse Üsküp’ün, Kırklareli neyse Selanik’in, Mardin neyse Musul’un, Gaziantep neyse Halep’in o olduğu gibi Gazze de vatan topraklarının ayrılmaz sandığımız bir parçasıydı. Nereden nereye geldik. Çanakkale Şehitliği’ne yolunuz düştüğünde ihmal etmeyin. Muhakkak gidin, mezar taşlarının üzerindeki isimlere ve şehirlere iyi bakın. Orada Balıkesirli ile Şanlıurfalının olduğu gibi Gazzeli ile Üsküplünün yan yana yattığını göreceksiniz.

"Türkiye, büyük projelerin hedefinde bir ülke"

Çanakkale şehitleri listesinde Gazze verdiği şehitlerle bugün sınırlarımızın içindeki şehirlerin çoğunun üstünde yer alıyor. Bizi kanımız kadar, canımız kadar, sevdamız kadar kendimizden olan tüm bu topraklardan ne yazık ki ayırdılar. Sadece fiziki olarak ayırmakla kalmadılar. Zihnimizden ve kalbimizden sökmek için de her türlü fırıldağı çevirdiler. Milyonlarca insanımızın hayatını kaybettiği, milyonlarcasının evlerini bırakıp Anadolu’ya sığınmak zorunda kaldığı kara günlerden aldığımız dersleri asla unutmamalıyız. Gazze’deki Filistinli kardeşlerimize destek için şu muhteşem toplantıda bir daha asla yeni Gazze’ler ortaya çıkmasına izin vermeme azmiyle ayrılmalıyız.

Türkiye tarihiyle coğrafyasıyla medeniyetiyle büyük bir devlettir. Aynı zamanda Türkiye büyük projelerin hedefinde bir ülkedir. Ülkemizin güneyinde, kuzeyinde, doğusunda, batısında ve hatta bunların ötesinde yaşanan hiçbir hadisenin çıkan hiçbir krizin kurulan hiçbir ittifakın Türkiye üzerine oynanan oyunlardan bağımsız olmadığını bilin. Hamas terör örgütü değildir dedim. Bundan İsrail çok rahatsız oldu.

"Sen bir işgalcisin, örgütsün"

Sultan Abdülhamid oralarla az mı haşır neşir oldu? İsrailli yöneticilerin en üst seviyede dile getirdiği kavramların altını kazıyın. Hepsinin içinden ülkemiz topraklarını da kapsayan bir ihanet haritası çıkar. 1947’de Gazze, Filistin buralar neydi? Bugün ne? Sen buralara nasıl geldin? Nasıl girdin? Sen bir işgalcisin. Sen bir örgütsün. Dolayısıyla Türk milleti bunu biliyor. Batı sana borçlu ama Türkiye’nin sana borcu yok. Onun için bu kadar rahat konuşuyoruz. Türkiye sana borçlu olmadığı için Erdoğan böyle konuşuyor. Ne yazık ki, Batı’nın her ülkesi sana borçlu. Seni ziyarete geliyorlar. Ziyarete gelerek senden adeta af diliyorlar. Bizim böyle bir derdimiz yok. Biz mazlumlardan yanayız. Biz zulüm karşısında her zaman mazlumun yanında yer almış bir milletiz. Karşımızda Kudüs işgal edildiğinde bu kutlu beldenin fatihlerinden Sultan Selahaddin'in türbesine gidip bin yıllık kinlerini kusanların siyaseti var. Karşımızda İstanbul’un işgali sırasında, 1453’teki fethin rövanşı edasıyla hareket edenlerin kursaklarında kalan hevesleri var. O çapulculara bu ülkeyi vermeyiz. Karşımızda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Ermenileri; Ege, Marmara ve Karadeniz’de Rumları kışkırtıp milletimiz yok etmeye kalkanların modern versiyonları var.

"Ukrayna-Rusya savaşında timsah gözyaşı dökenler, Gazze’de binlerce çocuğun ölümünü seyrediyor"

Dün Ukrayna-Rusya savaşında timsah gözyaşı dökenler Gazze’de binlerce çocuğun ölümünü seyrediyor. Gazze’de ölen bu yavrular için neden sesiniz çıkmıyor. Ey batı, size sesleniyorum. Siz yeniden bir hilal-haçlı mücadelesi mi estirmek istiyorsunuz? Böyle bir gayretini içindeyseniz biliniz ki bu millet ölmedi. Aynı kararlılıkla Libya’da, Karabağ’da neyse bilin ki Orta Doğu’da da oyuz.

Bu çifte standardı PKK’nın, DEAŞ’ın FETÖ'nün saldırılarında karşılaştığımızda defalarca yaşadık. son on yıldır terörle mücadele adına ne yaptıysak, hangi başarıyı kazandıysak bunlara rağmen gerçekleştirdik. İnşallah bundan sonra da bir gece ansızın gelebiliriz şiarıyla.

"Bölgede oynanan oyunun asıl sahipleri İsrail yönetiminin şımarıklıklarına kol kanat gerenler"

Herkes biliyor ki İsrail bölgede sadece günü geldiğinde feda edilecek bir piyon. Daha düne kadar uğradıkları mezalim üzerinden dünyayı ayağa kaldıranların bugün sergiledikleri sınırsız zalimliği başka türlü izah etmek mümkün değildir. Bölgede oynanan oyunun asıl sahipleri İsrail yönetiminin şımarıklıklarına kol kanat gerenlerdir. Çünkü İsrail onlara rağmen adım atamaz. Atmaya kalksa bile üç gün dayanamaz, çöker. Batı kendi elini kirletmeden kimi zaman parayla satın alarak kimi zaman fitneyle birbirine düşürerek kimi zaman İsrail örneğinde olduğu gibi suçlarının üstünü örterek araç kullanmayı, alet kullanmayı sever. Biz bunları iyi tanırız. Hiçbir oyunun sonsuza kadar sürmeyeceği gibi Batı’nın bu sinsi ve kirli taktiği de artık deşifre olmuştur. Bunu en iyi biz biliyoruz.

"PKK, YPG’nin, FETÖ’nün arkasında İsrail de var"

Biz, ırak ve Suriye’nin kuzeyinde karşımıza çıkartılan ciğeri beş para etmez teröristlerin gerisinde kimlerin olduğunu gayet iyi biliyoruz. PKK, YPG’nin, FETÖ’nün arkasında kimler var? İsrail de var. Paraysa para, silahsa silah. Bunlar veriyorlar. Biz biliriz ama benim milletim de bunları gayet iyi bilmeli. Biz avrupa ve Amerika yönetimlerinin kulislerinde ülkemiz aleyhinde çevrilen dolapları gayet iyi biliyoruz. Biz, lafa gelince liberal, özgürlükçü, serbest piyasacı insan hakları savunucusu kurum ve kimlerin gerçekte hangi gayelerle ülkemizin ayağına çelme taktığını gayet iyi biliyoruz. Şimdi aynı hakikatlere Gazze’de şahit oluyoruz.

"İsrail seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz"

İsrail açıkça savaş suçu işliyor. İsrail seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz. Bunun hazırlığı içindeyiz. Çalışmasını yapıyoruz ve savaş suçlusu olarak İsrail’i dünyaya tanıtacağız. Batılı liderler bırakın buna tepki göstermeyi, İsrail’e ateşkes çağrısı bile yapmıyor. ne kadar çocuk, kadın, yaşlı ölmesi lazım ki siz ateşkesi ilan edin? bu son tavrıyla Batının günah defteri, boyunu fersah fersah açmıştır. her ülkenin kendini savunma hakkı var mı? Tamam ama adalet nerede? Gazze’de savunma değil katliam yürütülmektedir.

Ey dünya, bütün bu gerçekleri görüyorsunuz. BM Genel Sekreteri haykırıyor ama duymuyorsunuz. Sağır, kör oldunuz. Hani ben Davos’ta siz öldürmeyi iyi bilirsiniz demiştim ya bunlar öldürmeyi iyi bilenler. dün birbirini gırtlaklıyor, Yahudileri gaz odalarında öldürüyor atom bombasıyla şehirleri haritadan siliyorlardı. Aynı zihniyet bugün Gazze’de.

Ayakta kalan her türlü bina bu barbarlığın hedefidir. kesintisiz süren bombardımanlarda 30 bin bina 200 bini aşkın konut yerle yeksan oldu. Neredeyse hiçbir Gazzelinin başını sokacak evi, işini yürütecek dükkanı kalmadı. elektrik, su, kanalizasyon altyapısı zaten tümüyle imha edildi. dışarıdan yardım getirilmesine izin verilmediği için elektrikten gıdaya sağlık ve temizlik malzemesine kadar tüm insani ihtiyaçlar karşılanamaz hale geldi. dün geceden beri yapılanlar ise tam anlamıyla bir cinnet halidir. Tüm bu vahim tabloya rağmen Gazze halkının sergilediği vakur, kararlı ve inançlı duruş tarihe şanlı bir direniş destanı olarak yazılacaktır.


TIKLAYIN | Erdoğan, "İsrail derhâl bu cinnet halinden çıkmalı" dedi; "Büyük Filistin Mitingi"ne çağrı yaptı

TIKLAYIN | AKP'den İstanbul'da 28 Ekim'de "Büyük Filistin Mitingi"

TIKLAYIN | Bakan Uraloğlu açıkladı: "Büyük Filistin Mitingi" için ulaşım ücretsiz olacak

TIKLAYIN | AKP’nin 28 Ekim’de düzenleyeceği ‘Büyük Filistin Mitingi’ programı belli oldu: Yusuf İslam sahne alacak