Gündem

AKP’nin Ankara’da 14 ilçede oyların yeniden sayımına yönelik itirazı reddedildi

05 Nisan 2019 14:26

T24

AKP’nin Ankara’da geçersiz oyların yeniden sayımı için yaptığı başvuru İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Ankara’da 11 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımı yapılmış ancak Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş ile Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki arasındaki oy farkının kapanmasını sağlayacak bir değişiklik yaşanmamıştı.

Ankara İl Seçim Kurulu'nun geçersiz oyların yeniden sayımı yönündeki başvuruyu reddettiği ilçeler şöyle: Ayaş, Akyurt, Beypazarı, Çankaya, Elmadağ, Etimesgut, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Mamak, Nallıhan, Kalecik, Kahramankazan, Yenimahalle.

TIKLAYIN - AKP, Ankara'da yeniden sayım istedi; CHP, 2014'ü hatırlattı: YSK kararlarının çelişmemesi lazım!


Ankara’da AKP’nin başvurusu üzerine 11 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımı gerçekleştirilmiş ve AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada durumun Cumhur İttifakı'nın adayı Özhaseki’nin lehine 1139 oy değiştiğini söylemişti.

CHP'nin açıklamasında ise Özhaseki ile Yavaş aradaki oy farkının yeniden sayımlar sonrasında 385 azaldığı kaydedilmişti. AKP, Ankara’nın 25 ilçesinin 25’inde de yeniden il seçim kuruluna müracaat edileceğini duyurmuştu.


CHP'li Taşcıer: YSK’nın geçmiş uygulamasına göre Mansur Yavaş’ın mazbatası takdim edilmelidir

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AKP’nin başvurusu üzerine İl Seçim Kurulu’nun kararını verdiğini belirterek, 14 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımı itirazının reddedildiğini duyurdu. Taşcıer, 2014’teki yerel seçim sonuçlarını hatırlatarak, “YSK’nın geçmiş uygulamasına göre Mansur Yavaş’ın mazbatası takdim edilmelidir” dedi.

2014'te YSK nasıl bir karar vermişti?

Ankara'nın bir önceki yerel seçiminde Yavaş , Gökçek'in 32 bin oyla önde olması üzerine İl Seçim Kurulu'na yeniden sayım için başvuruda bulunmuştu. Başvuru dilekçesinde gerekçe olarak geçersiz oyların AKP ile CHP arasındaki oy farkının 4 katı kadar olması ve sandık kurullarında hata yapılmasının mümkün olabileceği ihtimali gösterilmişti. YSK ise itirazın somut delil ve gerekçeye dayanmadığını belirterek bavuruyu reddetmişti. 

Türkiye'de bir önceki seçimler 30 Mart 2014'te gerçekleştirilmiş, Yavaş'ın itirazına rağmen Gökçek 5 Nisan günü mazbatasını alarak göreve başlamıştı.