Gündem

AKP, Ankara'da yeniden sayım istedi; CHP, 2014'ü hatırlattı: YSK kararlarının çelişmemesi lazım!

CHP: Geçersiz oyların hepsi onların lehine bile olsa sonuç değişmiyor

04 Nisan 2019 16:54

T24
Gonca Tokyol

Yerel seçimin ardından Türkiye'nin gözü Millet ve Cumhur ittifaklarının adaylarının başabaş mücadele ettiği ve ilçelerin yarısından fazlasında geçersiz oyların yeniden sayıldığı İstanbul'a çevrilirken; itiraz süreci Ankara'da da devam ediyor. Ankara'daki son duruma dair AKP'den gelen son açıklamada, yeniden sayım sonrasında durumun Cumhur İttifakı'nın adayı Mehmet Özhaseki lehine 1139 oy değiştiği belirtildi. CHP'nin açıklamasında ise aradaki oy farkının 385 azaldığı kaydedildi. 

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, Ankara’nın tamamında oyların yeniden sayımı için İl Seçim Kurulu’na başvuruda bulunacaklarını belirterek “İtiraz üzerine CHP'li aday lehine de ilerleme söz konusu. 666 oyluk bir artış söz konusu oldu. Aradaki fark 1139 oy lehimize azalmış oldu" dedi. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise T24'e yaptığı açıklamada Şahin'in söylediği sonuçların gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Aradaki oy farkı AKP’nin lehine 385 azaldı; CHP'nin oyu 160 arttı, onların oyu da 545 arttı. 70 bin geçersiz oy var. Geçersiz oyların hepsi onların lehine bile olsa sonuç değişmiyor" dedi. 

CHP'li Taşcıer: 'İle itiraz edildi, onu bekleyeceğiz' deniyor, o zaman 2014’te neden beklemediniz?

AKP'nin Ankara İl Seçim Kurulu'na yapmayı planladığı itirazın hukuka uygun olduğunu ve AKP'lilerin buna hakları bulunduğunu kaydeden Taşcıer, Mansur Yavaş'ın 2014'te İ. Melih Gökçek karşısında seçimi kaybetmesinden sonra yaşanan süreci hatırlatarak şunları söyledi:

"2014 seçimlerinde, ilçe seçim kurulları kararları çıktıktan sonra Mansur Bey il seçim kuruluna itiraz etti. Ancak İl Seçim Kurulu'nda itiraz süreci devam ederken seçim olduktan 6 gün sonra Gökçek’in mazbatası verildi. Bize şimdi mazbata verilmiyor, gerekçe olarak da 'İle itiraz edildi, onu bekleyeceğiz' deniyor. O zaman 2014’te neden beklemediniz? YSK’nın aldığı kararların çelişmemesi lazım, bizim talebimiz bu."

CHP'li Taşcıer, Ankara'daki son duruma dair Facebook hesabından da şu verileri paylaştı: 

CHP'li Erkek: Lütfen biraz ciddiyet!

CHP Genel Başkan Yardımıcısı Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın açıklamasında 2014'te yaşananlara ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

"Ankara'daki oy farkı 123 bin küsur. Ankara'da 2014 yılında yapılan seçimde fark 30 bindi. Mansur Yavaş ile Melih Gökçek yarışıyordu. Fark 30 bin... Geçersiz oy 140 bin civarlarında. 2014 yerel seçimlerinde İstanbul'da geçersiz oy sayısı 422 bindi. Her seçimde olur. 2014 Ankara'da fark 30 bin, geçersiz oy 140 bin. Sayın Mansur Yavaş'ın avukatları Ankara'da tüm ilçe seçim kurullarında itiraz ettiler. Hiçbir ilçede geçersiz oylar sayılmadı. YSK'ye sormak istiyoruz, şimdi neden sayılıyor? Ankara'da itiraz süreci tamamlanmadan Sayın Melih Gökçek'e mazbatası verildi. Lütfen biraz ciddiyet. Milletimiz bunu hak ediyor."


2014'te YSK nasıl bir karar vermişti?

Ankara'nın bir önceki yerel seçiminde Yavaş , Gökçek'in 32 bin oyla önde olması üzerine İl Seçim Kurulu'na yeniden sayım için başvuruda bulunmuştu. Başvuru dilekçesinde gerekçe olarak geçersiz oyların AKP ile CHP arasındaki oy farkının 4 katı kadar olması ve sandık kurullarında hata yapılmasının mümkün olabileceği ihtimali gösterilmişti. YSK ise itirazın somut delil ve gerekçeye dayanmadığını belirterek bavuruyu reddetmişti. 

Türkiye'de bir önceki seçimler 30 Mart 2014'te gerçekleştirilmiş, Yavaş'ın itirazına rağmen Gökçek 5 Nisan günü mazbatasını alarak göreve başlamıştı.


AKP: Tüm ilçelerde yeniden İl Seçim Kurulu'na müracaat edeceğiz

Öte yandan, Ankara'daki AKP Genel Merkezi'nde kameralar karşısına çıkan AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, “Müracatlarımız, ilçe seçim kurullarındaki 13 kurulun itirazımızın reddine ilişkin kararına dair. Sayım yapılan 12 ilçede de taleplerimizin karşılanmaması nedeniyle gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla 25 ilçemizin 25’inde yeniden il seçim kuruluna müracaatlarımızı gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Maddi hatalarla ilgili olarak karşılaştırmalı çabalarını da sürdürdüklerini kaydeden Şahin, “Buradaki amacımız sandık sonuç tutacağı ile SEGSİS’e girilen veriler arasındaki ihtilafı kaldırmak” diye konuştu. Yeniden sayımlar sonrasındaki son duruma ilişkin de Şahin şu açıklamayı yaptı: “İtiraz üzerine CHP'li aday lehine de ilerleme söz konusu. 666 oyluk bir artış söz konusu oldu. Aradaki fark 1139 oy lehimize azalmış oldu. Birçok şehirde belediye meclis üyeliklerinde bariz üstünlüğümüz söz konusu.”

Ankara'da sandıktan çıkan ilk sonuçlar neydi?

31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan kesin sonuçlara göre Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş, oyların yüzde 50.93’ünü (1.662.183 oy) aldı. Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki’nin oy oranı ise yüzde 47.12’de (1.537.694 oy) kaldı. İki aday arasında, 124 bin 489 oy farkı bulunuyordu. Kentteki geçersiz oyların sayısı ise 99 bin 229'du.