Gündem

AKP’nin Ankara adayı Turgut Altınok: Yapay şelaleler, Cumhuriyet Kulesi ve “A Takımı”

Altınok, 7 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “20 yıl bu adam bize hizmet etti, hizmetkârlığımızı yaptı, biz de bu adama oy verelim desinler. Yavaş’tan sonra Ankara’ya ok gibi biri lazım” demişti

Altınok ve Keçiören'e yaptırdığı yapay şelale

18 Ocak 2024 16:00

Özlem Ateş Aksoy

AKP’nin 31 Mart yerel seçiminde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterdiği Turgut Altınok, siyasi yaşamı, icraatları, tartışmaları ile dikkat çekici bir isim. MHP, Fazilet Partisi ve AKP’den girdiği seçimlerin sonucunda toplamda 20 yıl Keçiören Belediye Başkanlığı yapan Altınok, seks kasedi iddiaları nedeniyle adaylıktan çekildiği 2009 ve BBP’den aday olduğu 2014 seçimlerinde ise bu koltuktan kalkmak zorunda kaldı. Belediye başkanlığı boyunca Keçiören’e yaptırdığı yapay şelaleler, süs havuzları ve 20 yılda tamamlayamadığı “Cumhuriyet Kulesi” ile ünlenen Altınok, “asayişi sağlamak, ahlaksızlığı, alkol ve uyuşturucu kullanımını önlemek “ maksadıyla kurdurduğu öne sürülen, ülkücülerden oluştuğu iddia edilen “A Takımı” adlı grup nedeniyle de tartışmaların odağında yer aldı. 2009’da seks kasedi iddiaları nedeniyle adaylıktan çekilmek zorunda kalan Altınok’un, siyasi yaşamı boyunca en fazla polemiğe girdiği isim ise şimdi barıştığı öne sürülen eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu. Altınok, 31 Mart’ta, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı, mevcut ABB Başkanı Mansur Yavaş ile yarışacak.

Ankaralı olan Altınok, 1 Nisan 1962’de Balâ ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Keçiören’de tamamladı. Yükseköğrenimini Azerbaycan’da uluslararası hukuk alanında yaptı.

Siyasi kariyerine Ülkü Ocakları’nda başladı

Siyasetle Ülkü Ocakları’nda tanışan Altınok, 22 yaşında Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Keçiören İlçe Başkanlığı görevini üstlendi, 24 yaşında MÇP Ankara İl Başkanı ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi oldu.

Altınok ve Türkeş

Keçiören Belediye Başkanlığı

12 Eylül Darbesi’nden sonra 27 yaşında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı olan Altınok, 1994 yerel seçimlerinde MHP’den Keçiören Belediye Başkanı seçildi. Alparslan Türkeş’in ölümünden sonra MHP’li yetkililerle arası açılan Altınok, 1999 yerel seçimlerinde -MHP’nin aday göstermeme kararı alması üzerine Fazilet Partisi’nden Keçiören Belediye Başkanı seçildi.

Altınok, Fazilet Partisi'nin kapatılması ve yerine Saadet Partisi'nin kurulmasının ardından Abdullah Gül önderliğindeki yenilikçi kanatla birlikte AKP'nin kurucuları arasında yer aldı, 2004 yerel seçimlerinde AKP'den tekrar Keçiören Belediye Başkanlığı'na seçildi.

Keçiören Belediyesi ve “A Takımı”

1994’te Keçiören Belediye Başkanlığı’na seçilen Altınok, kurdurduğu iddia edilen “A Takımı” ile de hafızalara kazındı. Belediyeye bağlı, gayriresmi, “asayişi sağlamak, ahlaksızlığı, alkol ve uyuşturucu kullanımını önlemek” maksadıyla kurulduğu öne sürülen bu grup Keçiören’deki sol çevrelere yönelik şiddet eylemlerinde bulunduğu iddialarıyla gündeme geldi. Silahlı, çoğunluğu ülkücülerden oluştuğu belirtilen “A Takımı” 1995’te Erdal Yıldırım isimli solcu bir gencin, Keçiören Ovacık Mahallesi’ndeki evinin önünde vurularak öldürülmesinden de sorumlu tutuldu. 2019’da ise ilçedeki Yunus Emre Parkı’nda oturan gençlere grubun saldırdığı öne sürüldü. Çıkan silahlı çatışmada 3 kişi vurularak yaralandı. Aynı yıl içinde Arda Polat isimli bir vatandaş, A Takımı grubu tarafından darp edildiğini söyleyerek darp sonrası çekilen fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Grubun, Alevi nüfusun çoğunlukta olduğu Ovacık ve İncirli bölgesinde aktif olduğu söylendi. Altınok ise bu iddiaları reddetti.

Melih Gökçek ile tırmanan gerilim: Şantaj, silahlı saldırı ve borç iddiaları

2004’te bu kez AKP’nin Keçiören Belediyesi adayı olan Altınok seçimi rahat kazandı. Seçilmesinden iki yıl sonra Keçiören’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Parkı'ndaki Keçiören Belediyesi'ne ait tabela söküldü. Gökçek’e bağlı ABB ekiplerinin tabelayı söktüğünü öne süren park yetkilileri olaya müdahale etti ve tartışma yaşandı. Ardından pazartesi gecesi kimliği belirsiz 25-30 kişilik bir grup Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nı basarak binayı kurşun yağmuruna tuttu. Görgü tanıkları, silahlı kişilerin geldiği araçların bir bölümünün resmi plakalı olduğunu söyledi. Olay yerinde 25 kovan buldu. Dönemin ABB Başkanı Gökçek, yaşananlardan Altınok'u sorumlu tuttu. Altınok, olaya ilişkin olarak "Baskına uğrayan, tabelaları kırılan ve çalınan Keçiören Belediyesi'dir. Anakent Belediyesi suçüstü yakalanmıştır. Keçiören Belediyesi'nde ne ihale ne arazi ne rant mafyası vardır" dedi.

2009’da ise Altınok, ABB Başkanı Melih Gökçek’in karşısına aday adayı olarak çıktı. Gökçek ile Altınok kamuoyu önünde sert sözlerle birbirini eleştirdi. Altınok, daha önce Keçiören Belediye Başkanlığı yapan Gökçek'in borçsuz halde teslim aldığı belediyeyi batırdığını, hala bu borçlarla uğraştıklarını söyledi. Gökçek ise bu suçlamaya karşılık, "Keçiören'in borcu 200 trilyon lirayı buldu. Uçan kuşa borçları var. Bütün malları hacizli. Altınok bu nedenle hapis cezası aldı" yanıtını verdi.

AKP, büyükşehirde yeniden Gökçek’i tercih etti ve Altınok’u Keçiören adayı göstermeyi kararlaştırdı. Ancak tam bu süreçte, Altınok’a ait olduğu iddia edilen, 10 yıl önce çekildiği saptanan bir seks kasedi internete sızdırıldı. Altınok, kasetteki kişinin kendisi olmadığını belirtti ancak adaylıktan da çekildi. Altınok’un, bu gelişmeler yaşanmadan önce Gökçek’e karşı, "İlçede bana, Büyükşehir’de (MHP’nin adayı) Mansur Yavaş’a" propagandası yaptığı öne sürüldü. Altınok açıklamalarında kaset skandalı konusunda örtülü biçimde Gökçek’i işaret ederken, Gökçek, kirli siyaseti kınadığını belirtti. İki isim arasındaki gerilimin 2021’e kadar sürdüğü, bu tarihte barıştıkları da öne sürüldü.

2014’te BBP’den Keçiören Belediye Başkan adayı olan Altınok bu kez seçilemedi. 2019’da ise AKP’ye döndü ve yeniden Keçiören Belediye Başkanı seçildi.

Erdoğan ve Altınok

Belediye borçlarından haciz gelen Altınok’un makam aracının kaçırıldığı iddiası

Gazeteci Barış Pehlivan, 2021 yılında Keçiören Belediyesi’nin 94 milyon liralık borcu nedeniyle Altınok’un makam aracı için Ankara 26. İcra Dairesi'nin haciz kararı aldığını yazdı.

Pehlivan, haciz tutanağında, "Makam aracı olduğu bildirilen 06 KBB 06 plakalı 2019 model Audi siyah marka araç, ismini vermeyen şoför vasıtasıyla haciz mahallinden kaçırıldı” yazdığını ileri sürdü. Avukatın; aracın üzerine sürüldüğünü iddia ettiğini aktardı.

Pehlivan, makam aracının bir süre sonra bulunduğunu ancak Ankara 13. İcra Hukuk Mahkemesi'nin AKP'li başkanın aracı hakkındaki haciz ve yakalama işlemini durdurduğunu belirtti.

Yapım süreci 20 yılı aşan “Cumhuriyet Kulesi”

Erdoğan’ın başbakanlığının dördüncü ayında, Gökçek’in ABB Başkanı olduğu 18 Temmuz 2003 tarihinde temeli atılan, Keçiören sınırları içindeki Cumhuriyet Kulesi, aradan geçen 20 yıla karşın tamamlanamadı. Hâlâ belediyeye teslim edilmeyen kule için bugüne kadar toplam dört ihaleyle kamu kaynaklarından 355 milyon 653 bin TL para harcandı.

Cumhuriyet Kulesi

Son imzalanan sözleşmede kulenin bitiş tarihinin 2 Aralık olarak belirtilmesine karşın inşaatın halen devam ettiği biliniyor.

TIKLAYIN - Erdoğan 48 ilin adayını duyurdu: Ankara'da Turgut Altınok, İzmir'de Hamza Dağ aday