Politika

AKP adayı Köken: Suriyelilerin İstanbul'a gelmesine izin verilmemeliydi

AKP'nin adayı Deniz Köken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yaptığı dönem Suriyelilerin kentteki bütün sağlık tesislerinden yararlanmasına yasak getirdiklerini söyledi

06 Şubat 2019 15:05

AKP'nin Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Deniz Köken, “Suriyelilerin İstanbul'a gelmesine izin verilmemeliydi, İstanbul’un nüfusu kendine yetiyor. Fakat Anadolu’ya dağıtılabilirdi” dedi.

İstanbul Eyüp'te gazetecilerle bir araya gelen AKP Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Deniz Köken, seçilmesi halinde göçten kentleşmeye pek çok sorununa eğileceklerini söyledi.

Şehirleri insan vücuduna benzeten Köken, “Nasıl ki insan hasta olduğunda doktora gider, şehir hasta olduğunda ise belediyeye gelir. O yüzden bizim ‘şehir doktorluğunu' iyi yapmamız gerek. Yoksa teşhis koyulamadığında durumu kötüye giden hastalar gibi şehir de yaşanmaz hale gelir" dedi.

Sputnik’ten Elif Sudagezer'in haberine göre, 2014 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Köken, Eyüp ilçesinin Suriye'den aldığı göç durumuna ilişki soruya "Halk tarafından çok şikâyet var. Gaziantep'te bu denli bir şikayet yok. Bu sorunu, Gaziantep'te okulları karma yaparak ve ciddi bir altyapı oluşturarak çözdük. Suriyelilerin suç oranı Gaziantep'te yüzde 0.1 civarında. Biz müthiş bir müdahalede bulunduk. Hem okulları karma yaptık hem de Suriyelileri 70 küsür mahalleye dağıttık. Böylece komşuluk ilişkileri gelişti. Türkçe öğrenmeleri için de yaygın kampanya gerçekleştirdik. İstihdam sağlandıkça da sorunlar azaldı. Başka ülkeden Almanya'ya giden herkese uyum dersi veriliyor. Bu uyumu, entegrasyonu sağlamak önemli. Bence (Suriyelileri) İstanbul'a hiç getirmemiz lazımdı. Suriyelilerin en son İstanbul'a gelmesi lazımdı. Buna izin verilmemeliydi. Gaziantep'te 500 binin üzerindeki nüfusa yasak getirdik. Onların bütün sağlık tesislerinden yararlanmalarını yasakladık. ‘Adıyaman'da doktora gideceksin’ dedik. Aslında formülleri var ama bizim refleksimiz gecikti" yanıtını verdi.

Köken "Her halükarda Suriyeliler İstanbul'a hiç getirilmemeliydi, ket vurulmalıydı. İstanbul'un nüfusu kendine yetiyor. Fakat Anadolu'ya dağıtılabilirdi. Bazı ülkelerin sınırları riskli. Avrupa'daki ülkeler sınırları bile kaldırıyor. Bizim sınırlarımızda sıkıntı var. Bu coğrafyanın böyle bir zorluğu var. Biz de gardımızı bu zorluğa göre almalıyız"  şeklinde konuştu.