Gündem

AKP'li Zehra Taşkesenlioğlu'nun Afrika’da bakır madenleri varmış!

27 Ekim 2022 08:09

AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun 15 Mayıs 2022 günü TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda yaptığı, “Ben de yıllarca Afrika'da madencilik yaptım, halen de bakır madenlerim var” açıklaması, Meclis tutanaklarına girdi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen ve boşanma davası açtığı eşinden 70 milyon lira isteyerek adından söz ettiren AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun Afrika’da bakır madenleri işlettiği Meclis tutanaklarıyla ortaya çıktı.

Kısa Dalga'dan Mahmut Aydın'ın haberine göre;  AKP’li Taşkesenlioğlu kendi imzasının da bulunduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Teklifi üzerinde konuşurken, Afrika’da bakır madenleri işlettiğini açıklıyor.

TBMM tutanaklarına göre, 2021 yılında yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı ekonomik anlayışın aslında 20 yıllık sonucunda meyvesini alarak, 240 milyar dolarlık bir ihracat seviyesine ulaştıklarını ifade eden Taşkesenlioğlu şöyle konuşuyor:

"Sabahtan beri rakamları dinliyorum ama içimden şöyle geçiyorum, hemen ihracatla ilgili olduğu için söyleyeceğim: Keşke bizler geldiğimizde yani yirmi yıllık iktidarımızın öncesinde, 2002 yılında geldiğimizde rakamlar 240 milyar dolar seviyesinde olsaydı da biz de 500 milyar dolar seviyesine getirseydik. Bir örnek vereceğim, burada madenci arkadaşlarımız var, maden sektörüyle ilgili çok bilgi verdiler. Ben de yıllarca Afrika'da madencilik yaptım, halen de bakır madenlerim var, dolayısıyla madenciliğin ne kadar zor olduğunu bilen bir insan olarak da konuşuyorum.”

"Sudan'a ilaç sattım"

TBMM tutanaklarına göre, AKP’li Taşkesenlioğlu konuşmasının devamında Afrika’da yürüttüğü ticaret hakkında da bilgi veriyor. Taşkesenlioğlu, şöyle devam ediyor:

"Kanun teklifiyle ilgili söylemem gerekirse, ihracatı gerçekleştirirken hepimizin en önemli şeyi aslında bir kefalete ihtiyaç duyuyor olmamızdı ve geçen sene burada... Ben Komisyonumuza da teşekkür ediyorum. Türkiye'de ihracatı yaptım ama ben dolaylı olarak yaptım; Sudan'a ilaç sattım, Tanzanya'ya ilaç sattım, tarım aletleri sattım; Uganda'ya, Ruanda'ya farklı ürünler gönderdim. Dolayısıyla, ihracatı geliştirirken en önemli sıkıntımız, aslında finansmana erişim noktasındaki sıkıntılarımızdı. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketini kurarak aslında bu finansmana erişim noktasındaki sıkıntıları da bertaraf ettik. Ancak geldik gördük ki talep çok fazla olunca sermaye yapısını güçlendirmek lazımdı. Bu anlamda da ihracatçı birliklerimizin -yine Ticaret Bakanlığımızın oluru doğrultusunda- yedek akçelerinin bir kısmını İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktararak aslında ihracatta hepimizin karşılaştığı finansmana erişim ya da finansmanın genişlemesi noktasında kaynak sağlamış oluyoruz yani bana göre, kanunun en önemli noktalarından bir tanesi bu…”

Ne olmuştu?

Sedat Peker’in iddialarıyla AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun eşi Ünsal Ban’a boşanma davası açtığı ve 70 milyon lira (2,5 milyon dolar) tazminat istediği haberi Türkiye gündeminde ilk sırasına yerleşmişti. Yine aynı iddialar kapsamında AKP’li Taşkesenlioğlu’nun abisi ve eski SPK ve Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun iki evde 180 milyon dolar nakit saklandığı iddia edilmişti.

İddialar Türkiye gündemini meşgul ederken Zehra Taşkesenlioğlu’nun elinde bıçakla eşi Ünsal Ban ile tartıştığı görüntüler sosyal medyada yer almıştı. Bu olay üzerine Ünsal Ban Ankara’da gözaltına alınıp tutuklanırken, çiftin yaklaşık 5 milyon Euro'ya Malta bandıralı bir tekne kiraladıkları da ortaya çıkmıştı.