Seçim 2023

AKP'li Yasin Aktay: Kılıçdaroğlu'nun Aleviyim diyebilmesi onun değil, Erdoğan’ın hanesine kaydedilecek bir başarı hikâyesi

01 Mayıs 2023 10:23

Yeni Şafak yazarı, AKP'li Yasin Aktay, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "İlk oyunu verecek olan sevgili evlatlarım, ben Aleviyim. Hak Muhammed Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslüman'ım..." açıklamasına ilişkin, "Kılıçdaroğlu'nun Aleviyim diyebilmesi onun değil, Erdoğan’ın hanesine kaydedilecek bir başarı hikâyesi" yorumunu yaptı. 

Aktay, yazısında, "Bir başka boyut da Kılıçdaroğlu’nun biraz makul vaatlerinin dahi yine 20 yıllık AK Parti iktidarında kaydedilmiş başarıların ufku içinde ifade edilebiliyor olması. Kimsenin anlam veremediği bir zamanda ve şekilde çıkıp “Ben Aleviyim” demesi, mesela. Kendi ortakları onun adaylık ısrarı karşısında “Alevi olmasını kazanmasına engel” olarak görmüşken bunu bu kadar dobra ifade ederek bir kompleksi çözmeye mi çalıştı yoksa o kompleksi daha da karmaşık bir hale mi getirdi? Onun tartışması yapılabilir. Ama şunu herkes biliyor ki, Erdoğan’ın 20 yıllık yönetimi esnasında mücadelesini verdiği açılımlar olmasaydı ne kendisi ne de başkası bu kadar rahat bu ikrarda bulunamazdı. Bugün sadece Aleviler değil, Kürtler de, diğer azınlıklar da kendi kimliklerini rahatça ifade edebilecek ve bu kimlikleriyle siyaset yapabilecek hale gelmiş bulunuyorlar" düşüncesini dile getirdi.

Aktay, şu ifadeleri kullandı: 

"Yani olay bir Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a karşı Erdoğan’ın kesesinden sergilediği bol muhalefet resmidir. Onun Aleviyim diyebilmesi onun değil, Erdoğan’ın hanesine kaydedilecek bir başarı hikayesidir. Ama tabii bir açıdan da toplamda bir muhalefetin sefaleti hikayesi."