Gündem

AKP'li Özhaseki'nin "Mültecilerin ekonomiye katkısı var" açıklamasına yanıt: Katkıyı kayıtsız istihdam ile yapıyorlar

27 Temmuz 2021 16:20

Dünya Evimiz Uluslararası Dayanışma Derneği Koordinatörü Burçak Sel, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin mültecilerle ilgili “Bu insanların ekonomimize de katkıları var” açıklamasına yanıt verdi. Sel, “Özhaseki’nin işaret ettiği katkıyı, kayıtsız istihdam tarafından yapmak durumunda kalıyorlar. Bu yaşam hakkına varacak kadar temel hak ve özgürlüklerini ihlal eden bir şey" dedi.

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada; mülteciler için “Suriyeli ve Afgan sığınmacılar bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tutuyor…  Bu insanların ekonomimize de katkıları var” dedi. Dünya Evimiz Uluslararası Dayanışma Derneği Koordinatörü Burçak Sel, Özhaseki’nin açıklamasını değerlendirdi.

"Mültecilerin kayıtsız çalışması sermaye gruplarının işine geliyor"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Sel; mültecilerin kötü şartlar altında çalıştırıldıklarını vurgulayarak, “Afganlara baktığımızda ülke genelinde kayıtsızlık oranının çok yüksek olduğunu görüyoruz. Kayıtsızlık oranının kendisi, çalışma hayatında da kayıtsız olarak istihdama neden oluyor ve dolayısıyla hak kaybına yol açıyor” diye konuştu.Sel, Afganlar dışındaki diğer mültecilerin de kayıtsız çalıştırıldığına dikkat çekerek, “Mülteci grubu Türkiye’de kayıtsız istihdamın konusudur. Özhaseki’nin işaret ettiği katkıyı kayıtsız istihdam tarafından yapmak durumunda kalıyorlar. Bu kayıtsız olma durumu kendilerinin yaşam hakkına varacak kadar temel hak ve özgürlüklerini ihlal eden bir şey” ifadesini kullandı. 

Sel, kayıtsız istihdamın devreden çıkarılması gerektiğini aktararak; mülteciler ile yerli emek gücü arasındaki rekabetin, “nefrete” dönüştüğüne işaret etti. Sel; devletin ve sermaye gruplarının mültecilerin çalışmasına ilişkin düzenlemelerde sessiz kaldığını kaydederek, mültecilerin kayıtsız çalışmasının sermaye gruplarının işine geldiğini ifade etti.  

Sel, Özhaseki’nin açıklamasının doğru yönü olduğunu ancak yeterli olmadığını belirterek, “Mülteciler ekonomiye sadece katkıda bulunmuyor ama katkıda bulunmakla yetinmeyip bazı sektörleri de yeniden canlandırıyorlar” dedi.

TIKLAYIN- AKP'li Özhaseki: Suriyeli ve Afgan sığınmacılar bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tutuyor