Ekonomi

AKP'li Külünk, zenginlere seslendi: Çıkın ve ek vergi talep ettiğinizi belirtin

21 Temmuz 2023 16:00

AKP Merkez Karar Yönetim Kurumu Üyesi Metin Külünk, mayısta yapılan seçimlerin ardından getirilen vergilere dikkati çekerek, "Türkiye’nin ilk 50.000 ve 100.000 zenginini göreve davet ediyoruz. Çıkın ve Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenin. Bu süreçte biz de servet sahipleri olarak içinden geçtiğimiz zorlu süreçte devletimizin zarar almadan süreci yönetilebilmesi için ek vergi talep ediyoruz deyin" ifadelerini kullandı. Külünk, "Bu ülkenin servet sahipleri sermaye sahipleri her şartta kazanmaya odaklanmış sermaye gücünün hiçbir şey olmamış gibi gelişmeleri kenardan izlemesi kabul edilemez" dedi.

Uygulanan seçim ekonomisi, Kur Korumalı Mevduat, yüksek enflasyon ve 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bütçe açığının rekor seviyelere ulaşmıştı. 15 Temmuz'da Meclis'te yasalaşan teklif ile Türkiye, 2022'nin ardından bu yıl da yıl ortasında ek bütçe hazırlamak zorunda kalmıştı. 1,1 trilyonluk ek bütçedeki gelir tahmininin yaklaşık üçte ikisinin dolaylı vergilerden hedeflenmesi dikkatlerden kaçmamıştı.

Külünk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, KDV oranlarının yükseltilmesi, akaryakıttaki ÖTV'nin artırılması gibi toplumun her kesiminde eşit seviyede toplanan vergileri eleştirdi.

Külünk, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye’nin ilk 50.000 ve 100.000 zenginini göreve davet ediyoruz. Çıkın ve Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenin.

Bu süreçte biz de servet sahipleri olarak içinden geçtiğimiz zorlu süreçte devletimizin zarar almadan süreci yönetilebilmesi için ek vergi talep ediyoruz deyin.  

Evet dünya ekosistemi türbülansı içerisinde Türkiye doğal olarak bu türbülanstan etkileniyor. Pandemi, savaş, deprem gibi çok büyük olaylar büyük maliyetler ortaya çıkarmıştır. Elbette bu maliyet karşılanmak durumundadır. Ve devletimizi ayakta tutmak zorundayız. Ancak bu ayakta tutma sorumluluğu sadece dar ve orta sabit gelirlilerin üzerine yüklenemez.

Emekçiler, sabit ücretliler, esnaf; yani toplumun yaklaşık%70'i dolaylı vergileri ile bütçenin oluşumunda en büyük pay sahibi iken bu ülkenin servet sahipleri sermaye sahipleri her şartta kazanmaya odaklanmış sermaye gücünün hiçbir şey olmamış gibi gelişmeleri kenardan izlemesi kabul edilemez.

Bunun ötesinde bu yükü sadece aziz milletimizin her şartta bu ülke için mücadele etme noktasına tereddütsüz yükleneceği beklentisi ile; esnaf, işçi, çiftçi, dar gelirli, ücretli, emekli ve köylüye bu işi bırakarak "biz nasıl olsa her şartta kazanmak durumundayız" diyen büyük sermaye sahiplerine sesleniyoruz: bu taşın altına elinizi koymak zorundasınız. Değilse bu ateşin herkesi yakacağından hiç şüpheniz olmasın.

Türkiye’nin ilk 50.000 ve 100.000 zenginini göreve davet ediyoruz. Çıkın ve Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenin. Bu süreçte biz de servet sahipleri olarak içinden geçtiğimiz zorlu süreçte devletimizin zarar almadan süreci yönetilebilmesi için ek vergi talep ediyoruz deyin. Taşın altına gövdesini koyan milletimizin yanında durun."