Gündem

AKP’li belediyenin 13,4 milyon liralık ihalesi TÜGVA yöneticisi İBB meclis üyesine verildi

Yasin Kartoğlu (solda), Ömer Faruk Akbulut (sağda)

07 Kasım 2022 17:15

AKP’li Başakşehir Belediyesi'nin, ‘pazarlık’ usulüyle yaptığı 13 milyon 477 bin lira bedelli ‘Yüklenilebilir Elektronik Kart Sistemli Yemek Hizmeti Alım İşi’ ihalesi, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi üyesi ve TÜGVA yöneticisi Ömer Faruk Akbulut’un ortak olduğu şirkete verildi.

Başakşehir Belediyesi’nin iştirak şirketlerinden Başkent Yönetim ve Danışmanlık A.Ş., 24 Ekim’de ‘Yüklenilebilir Elektronik Kart Sistemli Yemek Hizmeti Alım İşi’ ihalesi açtı. Pazarlık usulüyle açılan ihaleye sadece Metropal Kurumsal Hizmetler A.Ş. girerek, 13 milyon 477 bin liraya aldı.

Diken'de yer alan habere göre ihaleyi tek başına girip alan Metropal’sa, Hak Yatırım A.Ş. ve Bigesan Elektrik Taahhüt İmalat ve Sanayi A.Ş.’nin ortaklığından oluşuyor. Bu ortaklardan Hak Yatırım A.Ş.’nin patronu da İBB’nin AKP’li meclis üyesi Ömer Faruk Akbulut. Akbulut’un AKP’li belediyelerden aldığı tek ihale de bu değil. Bulut’un ortağı olduğu şirket, kamudan yedi yılda tam 260 ihale aldı. AKP’li Akbulut’un şirketinin aldığı ihalelerin toplam bedeliyse 400 milyon liraya yakın.

"Pazarlık usulü ihale" hakkında

’Pazarlık’ usulüyle ihale, Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin ‘b’ bendini gerekçe göstererek yapıldı.

Bu madde, ‘doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından önemli olan, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından aciliyet gerektiren’ durumlarda kullanılıyor.