Gündem

AKP kurucularından Fatma Bostan Ünsal: Yeni partiler büyük kopuşa neden olacak

28 Kasım 2019 10:35

AKP’nin kurucularından Fatma Bostan Ünsal, partiden istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın yeni parti çalışmalarını değerlendirdi. Ünsal, yeni partilerin AKP’den kopuşa neden olacağını söyledi.

7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra AKP içerisinde ciddi görüş ayrılıklarının başladığını ifade eden Ünsal, 7 Haziran seçimlerinden sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Meclis’te olan partilerle koalisyon hükûmeti kurmak istediğini söyledi. Koalisyon hükümeti kurmak isteyen Davutoğlu’na izin verilmediğini kaydeden Ünsal, “O dönemde hoşnutsuzluklar olmasına rağmen hep sustular. Seçimlerden önce Gezi Direnişi olayları sonrası Bülent Arınç’ın bireysel bir çıkışı oldu. Ama en önemli çıkışlar 7 Haziran seçimleri sonrasında oldu. Bu hoşnutsuzlar ve ses çıkarmalarda kamuoyundan uzak ve AKP içerisinde gerçekleşti” dedi. 

Mezopatamya Ajansı’ndan Naci Kaya ve Erdoğan Alayumat’ın haberine göre, yeni kurulacak olan partilerin çözümsüzlükten doğduğunu aktaran Ünsal, “AKP’de var olan sıkıntıları milletvekilleri kendi aralarında dillendiriyorlar ama sadece kendi aralarında. Özellikle OHAL’le başlayan hukuksuzluktan çok hoşnutsuz olduklarını biliyorum. Var olan sıkıntılar dillendirildiğinde bir zeminde politika haline getirilmeyince kopuşlara neden oluyor. Son olarak istifa eden Mustafa Yeneroğlu’da bu nedenlerle istifa etti. Ama bu kopuşlar hiç sürpriz olmadı, zamanı gelip geçiyordu” diye ifade etti. 

AKP’deki kopuşların iki yeni parti kurulmasına neden olduğuna değinen Ünsal, “Davutoğlu partinin 2’nci Genel Başkanı ve Başbakanlık görevini yapmış. Ali Babacan ise AKP hükümetinin en başarılı bakanlığını yapmış. Son derece güçlü kişilerin bu yeni oluşum girişimleri çok önemlidir. Kamuoyu araştırmalarında görüldüğü gibi söz konusu bu iki hareketinde belirli bir tabanı var. Kurulacak iki parti ile birlikte AKP’deki kopuşlar çokta sürpriz olmaz. Mevcut ve eski milletvekillerinin yeni olacak partilerde yer alması sürpriz olmayacaktır. Bu söylediklerimi de kamuoyu araştırmalara dayandırarak söylüyorum” değerlendirmesini yaptı. 

Ünsal konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Seçmen bu tartışmalara tanık oldu. Seçmen var olan sıkıntılara rağmen alternatif parti göremediği için kopuşlar pek olmadı. Ama şimdi AKP’den ayrılan güçlü isimlerin yeni parti kurması özellikle sağ seçmene adres göstermiş oldu. Bu durum AKP’nin giderek zayıflanmasına neden olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde yüzde 1’lik bir oranında ne kadar önemli olduğuna tanık olduk. Bu yüzden bu oranlar çok önemli olacaktır. Ve bu oranlar çok önemli sonuçlara neden olacaktır. Barış sürecinin sonlandırılmasının sebebi de AKP’nin tek başına iktidarlığını kaybetmesiydi. Bu kaybetmenin milliyetçi oylarının barış sürecinden dolayı AKP’ye oy vermediğine yorumlandı. Kurulacak bu iki parti sinerji yaratmazsa bile toplamda yüzde 10 oy alması bekleniyor. Bu yüzde 10’luk oy büyük sonuçlara neden olacaktır. Çünkü bu yüzde 10’luk oy oranı çoğunluğu AKP kitlesinden gidecektir ve AKP’nin iktidar olamadığını gören milletvekilleri ve seçmenlerde büyük kopuşlara neden olacaktır. İktidar partilerine bakıldığında hep böyle olmuştur; iktidarlığını kaybettiğini anlaşıldığı zaman etrafı hızla boşalmaya başlar.” 


Ünsal, Barış Akademisyenleri'nin 'barış bildirisi'ni imzaladığı gerekçesiyle AKP'den ihraç edilmişti.