Ekonomi

AKP kurmayları açıkladı: Doktora, mühendise “peşin vergi” geliyor

02 Haziran 2024 07:13

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in duyurduğu yeni vergi paketi içinde kazancı ile ödediği vergi arasında uyumsuzluk olanlara yönelik düzenlemeler yer alması bekleniyor. AKP kurmaylarına göre, doktor, mühendis, diş hekimi veya bazı serbest meslek gruplarının ödediği vergilere neşter vurulacak.

Türkiye’den Esma Altın’ın haberine göre, parti kurmayları “Bazı meslekleri yapanlara bakıyorsunuz, gayet lüks bir yaşamı var, son model arabalar veya lüks yaşam. Bunlara sahip olmak, iyi kazancı gerektirir. Ama ödediği vergiye bakıyorsunuz kazancı ile arasında bir uyum yok. Hatta, hiç kazanmıyormuş gibi vergi ödemeyenler bile var. Bunun önüne geçmek istiyoruz” dedi.

Serbest meslek gruplarına "peşin vergi" uygulaması getirilmesinin gündemde olduğunu ifade eden AKP kaynakları “Vergi peşin alınmalı, daha sonra beyannameyi versin istiyoruz. Vergi dönemi sonunda mahsuplaşma olacak. Bu yöntem vergi kaçırmanın önüne geçer. Çünkü, hiç kimse vergi incelemesine tabi olmak istemez. Beyan edilen matrah, alınan vergiden daha düşük gösterilse, bilirler ki incelemeye tabi tutulurlar” diye konuştu.

Kaynaklar ayrıca asgari Kurumlar Vergisi uygulamasının ise sadece küresel şirket için değil, yurt içindeki şirketler için de düşünüldüğünü ifade etti.