Gündem

AKP Grup Başkanvekili: Termik santral maddesi tekliften çıkartılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, termik santrallere filtre takılmasını erteleyen tasarıyı veto etmişti

03 Aralık 2019 13:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, filtresiz termik santrallere mevzuata uyum için 2.5 yıl daha süre veren, torba yasanın 50. Maddesi'ni veto etmesinin ardından düzenlemeyi içeren madde teklifinin metinden çıkarılacağı açıklandı. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Değerlendirmelerimizi yaptık, termik santrallere filtre takılmasının ertelenmesi düzenlemesi yasa metninden çıkarılacak" dedi.

Bugün Mecliste Danışma Kuruluna bir tavsiyeleri olacağını söyleyen Muş, "Tavsiye kararı alınırsa yarın Plan ve Bütçe Komisyonu toplanacak. İlgili madde, önergeyle yasa metninden çıkarılacak. Komisyon bunu oyladıktan sonra 5 Aralık Perşembe günü Genel Kurula gelmesini bekliyoruz. Bu şekilde bir takvim işler." diye konuştu.

Muhalefetle de görüştüklerini bildiren Muş, "Muhalefetin, düzenlemenin kanun metninden çıkarılması yönünde talepleri söz konusu. Zaten diğer maddeler müzakere edildiği için termik santrallere ilişkin düzenlemeyi kanun metninden çıkardıktan sonra bir sorun kalmayacak. Görüşmelerin uzamasını öngörmüyoruz." ifadelerini kullandı.

50. Madde hangi değişiklikleri kapsıyordu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçen hafta kabul edilen ‘torba yasa’nın 50. Maddesi’yle birlikte baca filtresi olmayan 15 termik santrale kirlilik salınımı konusunda gerekli mevzuata uymaları için tanınan süre 2.5 yıl daha uzatılmıştı.

AKP ile MHP milletvekillerinin oyları ve değişikliğe itiraz eden muhalefet milletvekillerinin de düşük katılımıyla kabul edilen 50. Madde'yle, 2013-2015 yılları arasında özelleştirilen ve kükürt giderim tesisi olmadığı için yasal sınırların üzerinde kirletici salan termik santrallere 'çevre mevzuatına uyuma yönelik yatırımlara dair yapım sözleşmesi ile iş termin planı'nı 30 Haziran'a 2020'ye kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim etmeleri şartı getirilmişti. Planı teslim etmeyen ya da etmesine rağmen 4 ayda bir gerçekleştirileceği söylenen denetlemelerden geçemeyen santrallerin ise yasadakinin 20 katına kadar para cezasına çarptırılması kararlaştırılmış, termik santrallere mevzuata uyma adına sundukları plandaki adımları atmaları için verilen son süre de 30 Haziran 2022 olmuştu.  

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan partisi AKP'ye çevre vetosu: Filtresiz termik santrallere 2.5 yıl daha süre veren değişiklik Meclis'e geri gönderildi