Ekonomi

AKP'den "emeklilere ek zam" açıklaması

Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağkur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması kamuoyunda beklentilere yol açtı

15 Ocak 2024 15:12

T24 Haber Merkezi 

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilere yapılması beklenen ek zam ile ilgili, "Etki analizleri, bütçe imkanları değerlendiriliyor" dedi. 

Güler şöyle konuştu: 

"Etki analizleri, bütçe imkanları değerlendiriliyor. Şu an oran verme imkanım yok. Bu değerlendirmelerin hepsini bakanlıklarımız yapıyorlar. Oran analizlerini bir bütün olarak değerlendirmemiz lazım. Ama ortaya çıkan net bir şey olmadığı için bir şey söyleme imkanım yok.

2024 Ocak ila Aralık aylarında istihdamı desteklemek için işverenlere finansmanı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak şekilde, ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilecek şekilde günlük 23,33, aylık 700 TL asgari ücret desteği sağlanması amaçlanmaktadır.

İşverenlere 2023 yılı Temmuz-Aralık döneminde sağlanan asgari ücret desteği, günlük 16,66 TL, aylık (16,66 TL x 30 gün) 499,80 TL idi. Yani yaklaşık 200 TL'lik artışla işverene ödenen destek yüzde 40 oranında yükseltilmek isteniyor.

Kanun Teklifi ile; İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğinin artırılması için kısa çalışma gerekçelerine genel salgın durumunun eklenmesi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısının 450 güne indirilmesi amaçlanmaktadır.

Teklif ile; ilave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla 2011 yılından bu yana uygulanan ve yüzde elli beşi kadın olmak üzere yıllık ortalama 650.000 kişinin yararlandığı teşvik uygulamasına 31/12/2025 tarihine kadar devam edilmesi ve uygulamanın 31/12/2026 tarihine kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmesi amaçlanmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 6331 sayılı Kanun kapsamında yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında ölçüm, inceleme ve araştırma yapma, bilgi, belge ve numune alma, Kanun kapsamındaki eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarına ilişkin inceleme, kontrol, denetim yetki ve sorumluluğu yargı kararları çerçevesinde yeniden düzenlenmektedir."

"Toplum içinde ayrıştırıcı bir dil kullanan, kötülüğü ortaya koyan bir davranıştı"

Güler, İsrailli futbolcu Sagiv Jehezkel'in maç sırasında tepki gören göndermeye ilişkin olarak, "Toplum içinde ayrıştırıcı bir dil kullanan, kötülüğü ortaya koyan bir davranıştı. Böyle bir davranışı asla kabul etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Hukuk sistemi içinde gereken yapılacaktır." değerlendirmesini yaptı.  

TIKLAYIN - AKP'den "emekliye ek zam" açıklaması