Gündem

AKP'den Ankara’daki tüm oyların yeniden sayılması için başvuru!

"Geçersiz oyların ne sebeple geçersiz olduğu gerekçeli olmak zorundadır"

05 Nisan 2019 17:18

AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, İl Seçim Kurulu'na Ankara'da tüm oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunduklarını açıkladı. Özcan, açıklamasında "Geçersiz oyların ne sebeple geçersiz olduğu gerekçeli olmak zorundadır" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - AKP’nin Ankara’da 14 ilçede oyların yeniden sayımına yönelik itirazı reddedildi 

Özcan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"İlçe seçim kurullarınca yapılan sayımlarda partimizin oyu 1807 olarak artmıştır. Birçok sandıkta sandık sonuç tutanaklarının gerekçe kısmında geçersiz oyların gerekçesinin yer almadığı açıkça görüldüğünden talebimiz kısmen kabul edilmiştir. Geçersiz oyların ne sebeple geçersiz olduğu gerekçeli olmak zorundadır.

"Ankara'daki tüm oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kurulu'na başvuru yaptık.

"Kullanılan oyların ilçe seçim kurullarınca yeniden sayımıyla ilgili talepte bulunmamıza rağmen, talebimiz hukuka ve yasaya aykırı şekilde; Akyurt, Ayaş, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Kızılcahamam, Mamak, Yeni Mahalle, Çankaya 1-2-3'üncü seçim kurullarında reddedilmiştir.

"Altındağ, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya 4'üncü seçim kurulu, Çubuk, Gölbaşı, Keçiören, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar'da ise talebimizin tamamı kabul edilmesi gerekirken kısmen kabul edilmiştir.

"Kabul edilen ilçe seçim kurulları fahiş orandaki geçersiz oylar nazara alındığında, bu denli fahiş miktarda geçersiz oyun bir sandıkta çıkmış olması hayatın olağan akışına uygun düşmeyeceğinden yeniden sayıma karar verilmiştir."

Ne olmuştu?

Ankara’da AKP’nin başvurusu üzerine 11 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımı gerçekleştirilmiş ve AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada durumun Cumhur İttifakı'nın adayı Özhaseki’nin lehine 1139 oy değiştiğini söylemişti.

CHP'nin açıklamasında ise Özhaseki ile Yavaş aradaki oy farkının yeniden sayımlar sonrasında 385 azaldığı kaydedilmişti. AKP, Ankara’nın 25 ilçesinin 25’inde de yeniden il seçim kuruluna müracaat edileceğini duyurmuştu.


CHP'li Taşcıer: YSK’nın geçmiş uygulamasına göre Mansur Yavaş’ın mazbatası takdim edilmelidir

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AKP’nin başvurusu üzerine İl Seçim Kurulu’nun kararını verdiğini belirterek, 14 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımı itirazının reddedildiğini duyurdu. Taşcıer, 2014’teki yerel seçim sonuçlarını hatırlatarak, “YSK’nın geçmiş uygulamasına göre Mansur Yavaş’ın mazbatası takdim edilmelidir” dedi.

2014'te YSK nasıl bir karar vermişti?

Ankara'nın bir önceki yerel seçiminde Yavaş , Gökçek'in 32 bin oyla önde olması üzerine İl Seçim Kurulu'na yeniden sayım için başvuruda bulunmuştu. Başvuru dilekçesinde gerekçe olarak geçersiz oyların AKP ile CHP arasındaki oy farkının 4 katı kadar olması ve sandık kurullarında hata yapılmasının mümkün olabileceği ihtimali gösterilmişti. YSK ise itirazın somut delil ve gerekçeye dayanmadığını belirterek başvuruyu reddetmişti. 

Türkiye'de bir önceki seçimler 30 Mart 2014'te gerçekleştirilmiş, Yavaş'ın itirazına rağmen Gökçek 5 Nisan günü mazbatasını alarak göreve başlamıştı.