Dünya

Akdeniz'de "sıvı altın" hırsızlığı çığ gibi çoğaldı

Hem marketler, hem de üreticiler hedef alınıyor

11 Mart 2024 07:53

İspanya'da küresel ısınmanın yol açtığı kıtlık sebebiyle fiyatı dört katına çıkan zeytinyağı, hırsızların en çok hedef aldığı ürün haline geldi!

Akdeniz ülkeleri arasında İspanya, hem üretim hem de tüketim açısından zeytinyağının merkezi konumunda. Bu nedenle bu değerli yağ, "sıvı altın" olarak adlandırılıyor. Ancak, dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan İspanya, küresel ısınmanın etkileriyle karşı karşıya. Zeytin hasadındaki düşük verim nedeniyle yaşanan kıtlık, ülkedeki zeytinyağı fiyatlarının son dört yılda dört kat artmasına yol açtı. Bu durum, zeytinyağı hırsızlıklarının önemli ölçüde artmasına neden oldu.

Sanki raflar yağmalanıyor

Milliyet'in Financial Times'dan aktardığına göre, İspanya’da hırsızların son dönemde en çok çaldığı ürün zeytinyağı oldu. Marketlerin zeytinyağı rafları neredeyse yağmalanıyor.

Ülke nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan bölgelerde altın yerine zeytinyağı çalınıyor. Süpermarketler, hırsızlığı önlemek için beş litrelik zeytinyağı şişelerini birbirine zincirleyip raflara kilitlerken, diğer marketler de şişelere sadece personel tarafından çıkarılabilen güvenlik etiketleri takıyor.

Hırsızlık çeteleri

İspanya'daki güvenlik firması STC'nin yöneticisi Alejandro Alegre, ülkede zeytinyağı hırsızlıklarının kıtlıktan faydalanmaya çalışan çetelerin işi olduğunu ifade etti. Hem marketler hem de üreticileri hedef alan bu çeteler, on binlerce litre zeytinyağı çalıyor. Son zamanlarda yapılan bir operasyonda, zeytinyağına katkı maddesi ekleyip satışını yapan bir çete hedef alındı. İspanya ve İtalya polisinin ortaklaşa yürüttüğü bu operasyonda 11 kişi tutuklanırken, 5 bin litreden fazla katkı maddesi içeren zeytinyağı ele geçirildi.

Litre fiyatı 500 TL

İspanya'da zeytinyağı fiyatları son dört yılda dikkate değer bir şekilde arttı. Dört yıl öncesine kadar yüksek kaliteli sızma zeytinyağının litresi 5 Euro (yaklaşık 175 TL) civarında iken, şu an fiyatlar 14 Euro'ya (yaklaşık 490 TL) kadar yükseldi. Artan fiyatlar sebebiyle bir ankete göre, İtalyanların üçte biri sızma zeytinyağı tüketimini azalttı. Fiyat artışları tüm Akdeniz ülkelerinde görülürken, Yunanistan ve İspanya'da satışların düştüğü gözlemlendi. Küresel zeytinyağı talebinin 3 milyon ton civarında olmasına rağmen, üretimin bu yıl 2,4 milyon tona düşmesi bekleniyor.