Ekonomi

Akaryakıta gelen zamların ardından ulaşım sektöründen kontak kapatma talebi

Okul servis ücretlerine zam talep ediliyor

19 Temmuz 2023 08:36

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Günhan Sinar, akaryakıttaki ücret artışı hakkında, “İstanbul’daki bütün ulaşım sektörü olarak, oda başkanlarından ciddi bir kontak kapatma talebi geldi. Bu kontak kapatmayı yanlış anlamayın, bu bir protesto değil ama bu şartlarda çalışacak imkânımız kalmadı” dedi.

Sinar, akaryakıttaki ücret artışının okul ve personel servislerine yansımasını değerlendirdi. Bloomberg HT’ye konuk olan Sinar, ana gider kalemlerinin akaryakıt olması sebebiyle akaryakıtta yaşanan zamlardan en çok etkilenen esnaf gruplarından biri olduklarını belirtti. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın ardından okul servislerinin ücretleri hakkında değerlendirmede bulunan Sinar, yüzde 82 oranında bir artış taleplerinin olduğunu söyledi.

En yakın mesafe ücretinin bin 441 liraya çıkarılması talep ediliyor

Bu konuya ilişkin ayın 20’sinde bir alt komisyon olacağını ve 27’sinde de karar alınacağını açıklayan Sinar, şu an en yakın mesafe için istenen ücretin 792 TL olduğunu ve bu ücretin bin 441 TL’ye çıkarılmasını istediklerini belirtti. Personel servislerine de değinen Sinar, tavsiye edilen ücretin açılış için bin TL, her kilometre için ise 13 TL olduğunu söyledi.

Sinar, maliyetlerin artmasından dolayı sektörün olumsuz etkilendiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Biz zaten ticari araç sahipleri ve taşıma sektöründe olan esnaflar olarak, dolaylı ve dolaysız birçok vergi veriyoruz. Bu sebepten akaryakıttaki ÖTV artışlarının bizim gibi ticari araç sürücülerine yansıtılmaması gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul’daki bütün ulaşım sektörü olarak bugün bir toplantı yaptık. Oda başkanlarından orada ciddi olarak bir kontak kapatma talebi geldi. Kontak kapatmayı yanlış anlamayın, bu bir protesto değil ama bu şartlarda çalışacak imkânımız kalmadı. Yakıt, yedek parça ve vergi giderlerinin altından kalkacak imkân kalmadı.”