Ekonomi

Akaryakıt zamlarına isyan ettiler: Anahtarı elime almaya çekiniyorum

25 Haziran 2024 15:47

Akaryakıta 21 Haziran'da yapılması planlanan ancak ertelenen zam gece yarısı itibarıyla pompa satış fiyatlarına yansıdı. Buna göre benzine 2 TL, motorine ise 1,68 TL zam uygulandı. Zamlarla birlikte İstanbul'da benzin ve motorinin litresi 42 TL'yi aştı. Akaryakıta gelen zamlar yurttaşları isyan ettirdi. Ozan Güç “Ben kontak çevirmeyi değil anahtarı elime almaya çekiniyorum. O derece sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.

Akaryakıta 21 Haziran'da yapılması planlanan ancak bayram tatilinden sonraya ertelenen zam, bugünden geçerli olmak üzere pompaya gece yarısı itibarıyla yansıdı. İstanbul'da benzinin litresi 42,27 TL, motorinin litresi 42,38 TL, LPG’nin fiyatı 18,81 TL oldu.

Akaryakıta 3 Temmuz'da yeni bir zam daha eklenecek. 3 Temmuz'da TÜİK tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon verisinin ardından ÖTV'le motorin ve benzin fiyatlarının 50 liraya dayanacağı öngörülüyor.

İstanbul'da sürücüler, akaryakıta yapılan zamlara ilişkin tepkilerini, ANKA mikrofonuna şöyle dile getirdi:

“Millet memleketine bile gidemiyor artık”

Muharrem Zengin: "Artık öyle bir duruma geldi ki bu zamlara millet alıştı. Zamlara alışmamız hiç iyi değil. İnsanlar artık tepki bile vermiyor. Artık öyle bir boyuta geldi ki 70 lira-100 lira olsun diye millet söylenmeye başladı. Artık 100 lira da olsa kimsenin sesi çıkmayacak. Bu konuyla ilgili yetkililerin bir an önce bir çözüm bulmasını istiyoruz. Elektrikli araçların bu kadar yoğun kullanıldığı bir ülkede petrol zamlarının bu kadar fazla olması hiç normal değil. Umarım bir an önce bir çözüm bulunur çünkü herkes bu konuda muzdarip. Artık 50 TL’lik benzin alanlar evinin önüne bile gidemez her halde. En az yakan araba 2-3 liradan aşağı yakmıyor. Bu da çok ciddi bir maliyet. Millet memleketine bile gidemiyor artık. Öyle bir hal aldı."

“Ayağını gaza götüremiyorsun artık”

Turgut Şakar: "Hayırlı olsun, söylenecek bir şey yok. Kafadan 100 lira yapalım herkes rahat etsin. 100 lira olsun kimse sıkıntı çekmesin. Zamlara alışsan da alışmasan da böyle. Bari toptan olsun ki sabaha zam gelecek diye kimse korkmasın. Toptan yapsın herkes rahat etsin. Kontağı çevirmek bir yana ayağını gaza götüremiyorsun artık. Eskiden 50 TL benzin alanlar devam etsin. Öyle yapa yapa litresi 100 lira olacak. Önceden akaryakıt 40-50 lira olacak desen kim inanırdı? Şimdi de 100 lira olacak. Gör bak ne zaman olacak."

“Artık zamlara şaşırmıyoruz”

Görkem Tutkun: "Artık zamlara şaşırmıyoruz. Alıştık artık zam üstüne zam, zam üstüne zam olduğu için. Akaryakıt almaya mecburuz da yakıt olmadan hiçbir yere gidemiyoruz artık. İşten dolayı mecburen araçla gitmek zorunda kalıyoruz. Ekonomi de kötü. Her şeye zam geliyor. Asgari ücrete ara zam da olmayacak. Çalışan olduğumuz için de yakıtlara zam geliyor, bizim cebimizi düşünmüyorlar, kendi ceplerini düşünüyorlar."

“Bir yere giderken 40 takla atıyoruz”

Esra Gezer: "Ülke nereye doğru gidiyor ben de bilmiyorum. Artık yorum yapılacak bir şey de kalmadı bu konuyla alakalı. Kimse bu durumdan memnun değil. İnşallah bir an önce yetkililer de artık sesimizi duyar ve bir önlem almaya başlar. Yoksa halimiz her anlamda zor sadece akaryakıtta değil. Gerçekte insanlar çok zor geçiniyorlar. Allah herkesin yardımcısı olsun. Kontağı çevirmeye korkuyoruz. Bir yere giderken 40 takla atıyoruz. Herkes gibi biz de hesap yapıyoruz. Ama nereye kadar bu şekilde gideriz bilmiyorum takibi. Bir yerde tıkanıyoruz tabii ki. Eskisi gibi planlı programlı bir yaşama şeklimiz yok. Artık mümkün olduğunca yaşamaya çalışıyoruz diyebilirim."

Yusuf Demir: "Diyecek bir şey bulamıyorum. Artık geçim zor. Allah hayırlısını versin. Kontağı çevirmeye korkuyoruz. Arabaya binmeye dahi korkuyoruz. Sigortayı zor yaptırıyoruz artık. Yine de Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin."

“Ben kontak çevirmeyi değil anahtarı elime almaya çekiniyorum”

Ozan Güç: "Ben istiyorum ki devletimiz buna daha çok dikkat etsin. Milletin canı yanıyor. Devletimiz illaki buna bir çaresini bulacaktır. Devletimize güveniyoruz. Elbette sıkıntılar yaşıyoruz ama bu sıkıntının geçici olduğunu düşünüyorum. Ben kontak çevirmeyi değil anahtarı elime almaya çekiniyorum. O derece sıkıntı yaşıyoruz."