Ekonomi

Akaryakıt piyasası uzmanı: Temmuzda yapılan ÖTV artışı bütçe ihtiyacını karşılamadı, yeniden artışa gidilebilir

09 Eylül 2023 11:48

Akaryakıta peş peşe gelen zamlara bir yenisi daha gelmek üzere. Akaryakıt piyasası uzmanı Cemil Cahit Saraçoğlu, "Geçtiğimiz temmuzda yapılan ÖTV artışı, bütçe ihtiyacını tam karşılamadı. Yeniden bir ÖTV artışına gidilebilir" dedi.

Akaryakıt piyasası uzmanı Cemil Cahit Saraçoğlu, son dönemde akaryakıt fiyatlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle "Akaryakıta ÖTV yansıtılacak mı?" ve "Akaryakıtta ÖTV artışı olur mu?" gibi soruların yanıtlarını paylaştı.

Saraçoğlu, geçtiğimiz temmuzda yapılan ÖTV artışının bütçe ihtiyacını tam olarak karşılamadığını belirtti. Bu bağlamda, yeni Orta Vadeli Program ( OVP) açıklamalarına göre 1,6 trilyon lira hazine açığı bulunduğunu ifade etti. Bu durum, akaryakıt fiyatlarına yeniden bir ÖTV artışı yapılabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı Temmuz ayının ortasında yürürlüğe girmişti. Bu artışla birlikte, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 7,52 liraya, 98 oktan kurşunsuz benzininde ise litre başına 7,99 liraya çıkmıştı. Motorin ve LPG otogaz gibi ürünlerde de ÖTV artışı gerçekleştirilmişti.