Politika

AİHM'den Türkiye'yle ilgili iki kritik karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün Türkiye'yle ilgili iki kritik karar açıkladı.

03 Şubat 2010 02:00

T24 - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün Türkiye'yle ilgili iki kritik karar açıkladı.


Bu kararlardan ilkinde, nüfus cüzdanlarında din ibaresinin bulunmasının insan haklarına aykırı olduğu belirtildi. 
 
Türkiye'deki yargı sürecinin aleyhine sonuçlanmasının ardından Işık, davayı AİHM'ye taşıdı. Işık, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) düşünce, inanç ve din özgürlüğünü düzenleyen 9'uncu maddesi, adil yargılamayı düzenleyen 6'ncı maddesi ve ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddesini ihlal ettiğini öne sürdü.
 
İkinci kararda da Kürtçe isimlerin yazılmasında W, Q, X gibi karakterlerin kullanılmasına izin verilmemesi konusunda Türkiye haklı bulundu.
 
Sekiz Kürt asıllı Türk vatandaşı 2003 yılında isimlerinin yazımında Türkçe alfabede yer almayan “X” ve “W” harflerinin kullanılmasını talep etti. "Kemal Taşkın ve diğerleri" davasında Türkiye'nin AİHS'nin özel hayata ve aile hayatına saygıyı düzenleyen 8'inci ve ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddelerini ihlal ettiği öne sürüldü.

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen kararın bağlayıcı olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye kararın gereğini yapmak zorunda" diye konuştu.
 
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde çıkardığı düzenlemelere göre, AİHM kararlarının iç hukuka göre üstünlüğü bulunuyor ve hükümet de bu kararlar doğrultusunda düzenleme yapma yükümlülüğü altında.