Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 05.07.2005'te bir televizyon kanalına telefonla katılarak Abdullah Öcalan ve Kürt meselesiyle ilgili yaptığı konuşma nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a örgüt propagandasından ertelemeli hapis cezası verilmesini, konuşmada şiddete, silahlı direnişe ya da nefrete teşvik olmadığı için ifade özgürlüğüne aykırı buldu.
3 yıla yakın süredir Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Demirtaş, 2010 yılında aldığı mahkûmiyet kararıyla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili maddelerini ihlal ettiği şikâyetinde bulunmuştu. Mahkeme kararına göre Türkiye hükümeti Demirtaş'a 2 bin euro manevi tazminat, bin euro da mahkeme masrafı ödeyecek.
Artı Gerçek'in haberine göre Demirtaş'ın 2006 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı olarak görev yaptığı dönemde, bir televizyon programına telefonla katılıp, Kürt meselesi ve Abdullah Öcalan ile ilgili görüşlerini açıklamasının ardından "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan hakkında soruşturma açılmıştı.
Denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmuştu
Diyarbakır Mahkemesi, 2010 yılında sonuçlanan davada Demirtaş’ı hapis cezasına çarptırdı ancak mahkeme ‘Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar vererek, Demirtaş’ın 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasını kararlaştırdı.
AİHM, "serbest bırakın" demişti
AİHM, cezaevinde bulunan HDP'li Selahattin Demirtaş hakkında geçen yıl kasım ayında aldığı bir kararda, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmederek, Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istemişti.
AİHM daha sonra bu kararla ilgili tarafların yaptığı temyiz başvurusunu kabul ederek, davanın 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire'de görülmesini kararlaştırmıştı.