Gündem

Ahmet Zeki Üçok sordu: Teğmenlerin ikametgâı, seçimler için adres değişiklik son bildirim tarihinden 2 gün önce neden bilgileri dışında değiştirildi?

17 Ekim 2023 09:45

Eski askeri savcı İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki Üçok, 2023-2024 yılı sınıf okulu öğrencisi teğmenlerin ikametgâh adresleri, bilgileri dışında ve kendilerine haber verilmeksizin Milli Savunma Bakanlığı'nın 28 Eylül 2023 tarih ve 2763435 sayılı emri ile Kars ili Subay Orduevi olarak değiştirildiğini söyledi. Üçok, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, 31 Mart 2024 seçimleri için adres değişiklik bildirimleri için son tarih olan 30 Eylül 2023 tarihinden sadece iki gün önce yayımlanan emrin içeriğini paylaşmasını istedi.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin’e konuşan Üçok şunları kaydetti:

“Kara Kuvvetleri Komutanlığı subay ihtiyacını karşılamak için her yıl Kara Harp Okulu'na bin civarında öğrenci alır. Bu öğrenciler dört yıl sonra mezun olup, sınıflarına göre piyade ise İstanbul'daki Tuzla Piyade Sınıf Okulu'na, topçu olmuş ise Polatlı'daki Topçu Sınıf Okulu'na vb… sınıf okullarına giderek yaklaşık bir yıl eğitim alırlar. İşte bu sınıf okullarında eğitim gören 2023-2024 yılı sınıf okulu öğrencisi teğmenlerin ikametgah adresleri, bilgileri dışında ve kendilerine haber verilmeksizin Milli Savunma Bakanlığı'nın 28 Eylül 2023 tarih ve 2763435 sayılı emri ile Kars ili Subay Orduevi olarak değiştiriliyor.

(Aytunç Erkin: Ben Kayseri Tugay Komutanlığı personelinin Irak'ın kuzeyine yapılacak harekat nedeniyle görevlendirilmelerinden dolayı ikamet adreslerinin bilgileri dahilinde Şırnak'a alındığını ve seçim günü helikopterler ile Şırnak'a taşınarak oy kullanmalarının sağlandığını duymuştum.)

Harekat nedeniyle intikal eden birliklerde adres değişikliğinin personelin bilgisi dahilinde yapılması farklı, teğmenlerin durumu farklı. Öncelikle şunu belirtmeliyim: Yerel seçimin yapılacağı 31 Mart 2024 tarihinde bu teğmenler henüz sınıf okullarından mezun olmayacakları için herhangi bir göreve gönderilmeleri de atamaların yapılması da mümkün değil. O yüzden sınır ötesi operasyonlar için görevlendirilenlerle bir tutulmamalıdırlar. Diğer bir örnek, bir uzman çavuşumuz Sakarya 7. Komando Tugayı'na tayin ediliyor. Ancak bir bakıyor ki ikametgâhı Şemdinli olarak bilgisi dışında değiştirilmiş. Birçok örnek var.

Bu soruya Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in cevap vermesi gerekir. 31 Mart 2024 seçimleri için adres değişiklik bildirimleri için son tarih olan 30 Eylül 2023 tarihinden sadece iki gün önce yayımlanan emrin içeriğini eğer gizli değil ise kamuoyu ile paylaşmalıdır ya da en azından bu teğmenlerin ikamet adreslerinin hangi gerekçeler ile bilgileri dışında bakanlık emri ile değiştirildiğinin nedenini açıklamalıdır.”