Gündem

Ahmet Taşgetiren: Türkiye ekonomideki tıkanmayı aşmak için böyle bir tercih noktasına mı geldi?

13 Temmuz 2023 07:05

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, AKP'nin 22 yıl önce önünde iktidara geldiğinde Kemal Derviş'in başlattığı ekonomik program ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin olduğunu belirterek, "Sonra AB’de “Türkiye’nin tam üyeliği”ne yönelik değişmeler oldu, Arap Baharı’nın getirdiği “İslamcı yükseliş” sebebiyle Amerika’nın tavrında da değişmeler oldu, Türkiye’de de pek eksilmeyen halk desteği ile iktidarda özgüven oluştu... Bugün, son seçimlerin gergin “milliyetçi” söylemlerinin dahi, halkta karşılık bulmasına rağmen, retorik olmaktan öte olmadığını gösteriyor" diye yazdı.

22 yıl sonra bugün, Türkiye'nin yeniden AB üyeliği beklentisinin yeniden oluştuğunu kaydeden Taşgetiren, "Acaba 22 yıl önceki gibi Batı’da bir heyecan oluşur ve Türkiye’ye karşı rezervler kaldırılır mı? AB tam üyeliği konusunda Almanya, Fransa gibi ülkelerin kategorik rezervleri var. Ama onun dışında da AB kriterleri konusunda birçok AB kurumu (Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, AİHM), Türkiye’nin uygulamalarını sorguluyor.

Hukuk en temel sorgu alanı. Ekonomide iyi ilişkiler için de “hukuk alanındaki sorun”un çözülmesi kaçınılmaz gözüküyor. Türkiye ekonomideki tıkanmayı aşmak için böyle bir tercih noktasına mı geldi?" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...