Gündem

Ahmet Takan: Sağlık Bakanlığı etken maddeleri aynı olmayan ilaçları da muadil olarak göstermeye başlamış!

 “Bu sistem böyle devam ederse, her 2 eczaneden biri kapanma noktasına gelecek”

Görsel temsilidir

12 Ekim 2022 08:44

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, bugünkü köşesinde, “Sağlık Bakanlığı etken maddeleri aynı olmayan ilaçları da muadil olarak göstermeye başlamış!” iddiasını gündeme getirdi. Türk Eczacılar Birliği yetkililerinin şikâyetlerine yer verdiği yazısında, “Bu sistem böyle devam ederse, her 2 eczaneden biri kapanma noktasına gelecek” diye uyardı.

Takan, eczacıların seslerini duyurabilmek için 16 Ekim’de Ankara’da büyük bir mitinge hazırlandığını hatırlattı.

Takan’ın Türk Eczacılar Birliği yetkililerinin aktardığı görüşleri şöyle:

“Gelinen noktada, mevcut Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Tebliğ (İlaç Fiyat Kararnamesi) ve ilaç geri ödeme politikaları, hastaların ilaca ulaşabilmesi için cebinden daha fazla ödeme yapmasına, ilaç fiyat farklarına ve ilaç yokluklarının oluşmasına neden olmakta ve toplumda memnuniyetsizlik giderek artmaktadır.

“Eczane işletme giderlerinin artması, İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki baremlerin değiştirilmemesi nedeniyle de, ülkemizde halkımıza nitelikli sağlık hizmeti veren 28 bin 700 eczane, özellikle ekonomik olarak son 30 yılın en zor dönemini yaşamakta ve eczane hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak giderek zorlaşmaktadır. Maliyetlerin başa çıkılamayacak boyutlara geldiği bu dönemde eczacılar kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri bile yapamayacak noktaya gelmiştir.

“13 yıl önce belirlenen ve güncellenmeyen kademelerle ve her ilaç fiyat artışında  azalan kârlılık ve artan giderler sebebiyle kapanma noktasına gelindi. İlaç fiyatlarında 100 TL’ye kadar olan ilaçlarda alıştan %25 , 100-200 TL arası %16 ve 200 TL üzeri ilaçlarda %12 kâr hadleri sabit olarak belirlenmiş idi. Konu ile ilgili Sağlık, Hazine ve Maliye bakanlıklarında defaatle görüşme yapılmasına rağmen yapılan cüzi bir düzenleme ile kademelerde bir değişiklik yapılmadan kâr hadleri bir miktar arttırıldı. Ancak ilaç kur artışları sonrası bu kademeler güncellenmediğinden her ilaç artışında serbest eczane eczacıları daha az kazanç elde etmektedir.

“Eczacılar borçlanarak/kredi kullanarak hizmete devam ediyor. Eczacılar mesleklerini sürdürebilme mücadelesi veriyor. Bu durumun çözümü noktasında hiçbir ilerleme kaydedilmiyor. Somut adımlar atılmıyor.

“Hastaların ilaca erişimi bu durumdan doğrudan etkileniyor. İlaç yoklukları artık daha sık yaşanır hale geldi. Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde sıkıntılar artarak devam ediyor. Ayrıca başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, bir süredir Türkiye’ye gelmiyor. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalıyor.

“Türk Eczacıları Birliği eczanelerin durumuyla ilgili araştırma yaptırdı. Bu araştırma sonuçlarına göre durum çok kritik. Ecza depolarına ödemeleri biriken eczacılar, bir kredi borcunu bir başka krediyle ödemeye çalışan eczacılar, en temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacılar çözüm bekliyor.

“Sorunlara kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacak. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacak.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.