Hürriyet Genel Yayın yönetmeni Ahmet Hakan, bir yılı aşkın süredir devam eden muhalif tutumun ardından TBMM Genel Kurulu'nun İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasını değerlendirdiği bugünkü yazısında, “Türkiye’nin pazarlık gücü yüksek bir ülke olduğu dost düşman herkes tarafından görüldü” dedi.
İsveç'in NATO üyeliği başvurusu için bekledği vize TBMM'de onaylandı. Bir yılı aşkındır devam eden NATO'ya üyelik süreci, daha önce veto yediği Türkiye adına artık sonlandı. Ahmet Hakan, Türkiye’nin muhalif tutumu sonucunda kazanım elde edip etmediği değerlendirmesinde bulunduğu yazısında şunları kaydetti:
“Peki onca mırın kırının, onca pazarlığın, onca sözlerin ardından Türkiye ne kazanmış oldu? Mesela İsveç bağlamında şöyle şeyler kazanmış oldu: İsveç’e hayatında görmediği terör baskısı yapılmış oldu. İsveç, anayasasında terörle ilgili değişikliklere gitti. Bazı PKK’lıların İsveç’e girişleri yasaklandı. Bütün bunlardan sonra İsveç, PKK’ya destek olmaktan tamamen vazgeçecek mi? Tabii ki vazgeçmeyecek. Ancak en azından eskisi gibi küstah ve pervasız bir şekilde PKK’ya alan açamayacak.
Mesela ABD bağlamında şöyle bir şey kazanmış oldu: Yılan hikayesine dönen F-16 meselesi var ya. İşte bu konuda da net bir kazanım elde edecek Türkiye. Çok yakında göreceğiz bu kazanımı. Kısacası Türkiye, bir NATO üyesi olarak ne kadar direnç gösterebilirse o kadar direnç gösterdi. ‘Asla geçit vermeyiz’ tutumunu sürdürseydi eksenini kaydırmış olurdu. Hepsinden önemlisi şudur: Türkiye’nin pazarlık gücü yüksek bir ülke olduğu dost düşman herkes tarafından görüldü.”
Yazının tamamını okumak için tıklayın.
İsveç ve Finlandiya 18 Mayıs 2022'de NATO üyeliğine başvurmuştu. Türkiye önce her iki ülkeyi de veto etmiş, ardından Finlandiya'nın üyeliğini onaylamıştı. Türkiye, İsveç'i bekletmesine "Kuran yakma eylemleri ve terörist grupları korumasını" gerekçe göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Ekim 2023'te İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü'nü imzalayarak Meclis'e göndermişti.
Türkiye, İsveç ve NATO'nun üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edeceği, İsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği bildirilmişti.
İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin protokol, Dışişleri Komisyonu'nda 16 Kasım'da gündeme gelmişti. Toplantıda karar çıkmazken, komisyondaki görüşmelerin belirlenecek yeni bir tarihte devam edeceği belirtilmişti.
Katılım Protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda 26 Aralık'ta kabul edilmişti.
İsveç'in NATO üyeliğinin tamamlanması için önündeki tek süreç olarak Macaristan'ın onayı kaldı. Macaristan'da parlamentonun şubat ayında açılması ve oylamanın yapılması bekleniyor.
|