Politika

Ahmet Davutoğlu'ndan "kayyım" tepkisi: Bunu gören Hakkarili devlete, demokrasiye nasıl güvenir?

05 Haziran 2024 13:20

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına ilişkin "Esastan, usulden her türlü karşıyız” dedi. Davutoğlu, daha önce görevden alınan Ankara ve İstanbul belediye başkanları için farklı, Hakkari'de farklı yöntem izlendiğini hatırlatarak, "Ankara, İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının yerine vali mi atadınız? Niye orada farklı bir uygulama yapıyorsunuz? Bunu gören Hakkarili devlete, demokrasiye nasıl güvenir?" diye sordu.

Saadet Partisi'yle oluşturdukları Meclis Grubu Toplantısı'nda konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasını tepki gösterdi. 
 
Kayyım atama konusunda çifte standart uygulandığını dile getiren Davutoğlu, "Belediye başkanını görevden almanın hiçbir demokratik temeli yoktur. Esastan, usulden her türlü hareketle kayyım uygulamasına karşı çıkıyoruz. Herkesin kullandığı oy değerlidir. Eğer o vatandaşlarımızın oyunun mahiyetini değiştirmek istiyorsanız, kendinizi anlatacaksınız, kalplerine gireceksiniz. Şimdi soruyorum; eğer bu Hakkari Belediye Başkanı suçluysa, niye seçime girmesine izin verdiniz?" ifadelerini kullandı.

"İstanbul ve Ankara'da vali atamadınız"

Daha önce görevden alınan Ankara ve İstanbul belediye başkanları için farklı bir yöntem izlendiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Demokrasi, inanç ve güvenle yürür. Hukuki olarak görevden alınmaları zaten doğru değil. Daha önce istifa eden AKP'li Ankara, İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının yerine vali mi atadınız? Niye orada farklı bir uygulama yapıyorsunuz? Bunu gören Hakkarili devlete, demokrasiye nasıl güvenir?” şeklinde konuştu.

"Siyasi ahlak yasasını çıkarmadıkça düzelemezsiniz"

Davutoğlu, Türkiye'de siyasi ahlak eksikliğinin bulunduğunu kaydederek, "Açık ve net söylüyorum, 2016'da kendilerinin içinden çıktığı, 'Hocam' dedikleri bir Başbakan'a kumpas kuran ve şimdi Kızılcahamam'da, 'Ne hale düştük' diye samimi bir şekilde soran AK Parti'lilere cevap veremeyenlere sesleniyorum. Ne kadar kamp yaparsanız yapın, isterseniz 365 gün kapanın kamp yapın, siyasi ahlak yasasını çıkarmadıkça düzelemezsiniz, düzelemezsiniz, düzelemezsiniz. Hakkın ve halkın rızasını almayanlar, abat olmaz. Sadece şunu söylemiştim, siyasete başlayıp da bitirdiği anda bakarım, izah edemeyeceği hiçbir serveti olmayacak. Allah aşkına kimin izah edebileceği bir kuruşu var şimdi. Onun için bu iktidardan hesap sormak hem bizim üzerimize dinen vacip hem de hukuken bir zaruret değil midir, soracağız" dedi.

"Gerekli adımları atın"

Geçen haftaki grup toplantısında Gazze ile ilgili atılması gereken adımları sıraladığını söyleyen Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı, tekrar 'Ey Batı, ey Amerika' diye seslendi. Ben de buradan sesleniyorum; ey Ankara, ey Başkent, ey Erdoğan, gerekli adımları atın. Size söyledik, bu adımları aynı gün atabilirsiniz. Bütün bunları yapmazlar, yapamazlar. Çünkü 'Borç alan emir alır' diye söylerdi ya Sayın Erdoğan, bir yerlerden borç istemeye başladığınızda boynunuz kırık olur. Bunları yapamayanların sözü kime geçiyor? Filistin için bin genç gösteri yapıyor, demokratik bir hak. Gençleri tutukluyorlar" ifadelerini kullandı.

"Buzdolabı var; içinde meyve, sebze yok"

Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Sabri Tekir ise iktidarın hatalı ve yanlış politikaları olduğunu, bunun maliyetini halka ödettiğini söyleyerek, "Kişi başına tüketilen meyve ve sebze miktarına baktığımız zaman, eğer bunlarda da bir düşme meydana geliyorsa bir sebep vardır. Burada bir yanlış politika vardır. Bir dönem ifade edildi; 'Bizden önce buzdolabı yoktu.' Diyelim ki öyle, öyle değil; ama öyle olsun. İyi de bugün siz varsınız, buzdolabı da var ancak içinde yeteri kadar meyve, sebze yok. Bazı buzdolaplarında ürünlerin çoğu yok, et yok, süt yok, süt ürünleri yok. Bir başka ifadeyle temel gıda olarak nitelendireceğimiz, çocuklarımızın beslenmemizi sağlayacak olan gıda ürünleri yeteri kadar değil" diye konuştu.