Dünya

"Ahlak polisi tarafından darp edildi"; İran'da gözaltına alındıktan sonra komaya giren kadın hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin talimatıyla Amini’nin öldürülmesine ilişkin soruşturma başlatıldı

17 Eylül 2022 11:11

İran’da katı başörtüsü kuralları nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini, gördüğü şiddet sonucu hayatını kaybetti.

France 24’te yer alan habere göre, İran’da son aylarda aktivistler, kapalı ve kamusal alanda başörtülerini çıkartarak giderek sıkılaştırılan giyim yasalarına tepki gösteriyordu. Ahlak polisleri ise başörtüsü kuralına uymayan kadınlara giderek daha sert müdahelelerde bulunuyordu. 

22 yaşındaki Mahsa Amini, başörtüsü kuralı nedeniyle gözaltına alınarak polisin gösterdiği şiddet sonucu hayatını kaybetti. Polis, ilk olarak Amini’nin karakola götürüldükten sonra “kalp krizi geçirdiğini” iddia ederken ailesi Amini’nin bir kalp sorunu olmadığını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin talimatıyla Amini’nin öldürülmesine ilişkin soruşturma başlatıldı. 

İran’da 1979 yılında uygulanmaya başlayan Şeriat yasası kapsamında kadınlar kamusal alanda saçlarını kapatmak, uzun, bol giysiler giyinmek zorunda. 

Amini'nin ölümünün ardından birçok kentte protestolar başladı

'Ahlak polisleri' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren Mahsa Amini isimli kadın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesi sonrası İran'da protestolar başladı.

Euronews'un aktardığı habere göre, Tahran'da Amini'nin yaşamını yitirdiği hastane etrafından toplanan göstericiler 'diktatöre ölüm' diye slogan atarken, yoldan geçen araçlar da korna çalarak protestoculara destek verdi. 

Ülkenin önde gelen sanatçı ve sporcuları da sosyal medya hesaplarından olayı kınarken, İranlı yetkilileri harekete geçmelerini istedi. 

Uluslararası Af Örgütü, gözaltında kötü muamele ve işkence iddialarının araştırılması gerektiğini belirtirken, "Sorumlu bütün yetkililer adaletle yüzleşmeli" dedi.