Gündem

Agrobay işçileri yaşadıklarını anlattı: Haklarımızı söke söke alacağız

21 Ekim 2023 01:33

Agrobay Seracılık'ta işten çıkarılan işçiler, Tarım-Sen tarafından düzenlenen forumda, çalışma koşullarını ve işten çıkarılma süreçlerini anlattı.

Duvar'ın aktardığı habere göre İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Agrobay Seracılık'ta çalışırken sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, Tarım İşçileri Sendikası'nın (Tarım-Sen) düzenlediği forumda bir araya geldi. Alsancak'ta bulunan sendika binasında düzenlenen foruma çok sayıda kişi katılırken, forumda ilk olarak konuşan Tarım Sen Başkanı Umut Kocagöz, eylemlerinin 60'ıncı günü olduğunu hatırlattı.

"Çalışma Bakanlığı soruşturma başlattı"

Eylemlerinin devam ettiğini ifade eden Kocagöz, "İşçilerin işten atılmaları engellemek için işletmenin giriş çıkışını kapattıkları bir eylem oldu. O günden beri eylem devam ediyor. Normalde direnişimizin 3'üncü etabı olarak Ankara'ya yürüme kararı almıştık. Ama direnişimize istinaden Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan bir soruşturma var. Sigortasız çalıştırma, sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarma, eksik maaş yatırma gibi konulardan yapılan bu soruşturma nedeniyle yürüyüşümüzü erteledik" diye konuştu.

"Cenazemiz olsa bile gidemedik, bir gün işe gitmediğimizde 2 gün paramız kesildi"

Kocagöz'ün ardından ise işten çıkarılan işçiler yaşadıklarını anlattı. Çalıştıkları dönemde sürekli ücretsiz izinlere zorlandıklarını dile getiren Şirin Yıldırım, "Tatillerde işe gelmeyenlerin isimlerini alıp, ücretsiz izne gönderdiler. Cenazemiz olsa bile gidemedik, bir gün işe gitmediğimizde 2 gün paramız kesildi. İp atarken düştüm, omurga kemiğim kırıldı. 20 gün rapor aldım, sonra kolumu çatlattım. Ama 'Evde kırdım' dedim. Kimyasal ilaçları bize attırdıkları için karaciğerimde enzimler çalışmıyor. Patron yalan konuşmasın, gelsin karşımıza öyle konuşsun" dedi. Dudu Güven de serada çalışırken astım olduğunu, 5 ay ücretsiz izne gönderildiğini, ardından da işten çıkarıldığını söyledi.

"Haklarımızı söke söke alacağız"

İşçilerden Behice Karabulut ise "Kardeşimi öldürdüler. Ama ben eylemlerde olduğum için ne kardeşimi görebildim ne de acımı yaşayabildim. Kod 46 ile işten çıkarmasalardı bunları yaşamayacaktım. Ama haklarımızı söke söke alacağız" dedi. Ayşe Çimen ise maaşlarının düzgün yatırılmasını istedikleri için iş bıraktıklarını, şirketin ise dertlerini dinlemek yerine kendilerine hakaret ettiğini söyledi. Maaşlarından her ay 400-500 TL kesildiğini dile getiren Çimen, "Firma çalışanları 5 ayrı şirkette gösteriyor. Bizim maaşlarımızı, tazminatlarımızı hesaplayıp versinler. Onlardan iş de, yüzlerini görmek de istemiyoruz" diye konuştu.

İşçilerin ardından sendika yöneticileri ve işçiler, katılımcıların sorularını cevapladı.

TIKLAYIN | Sendikalı olduktan sonra işten çıkarılan Agrobay işçileri Ankara’da: Bu patronlar yüzünden Türkiye'de yüzde 14'lük sendikalı işçi var

TIKLAYIN | Agrobay işçilerinden İstanbul'daki 4 konsolosluk önünde eylem: Bu şirketle ticari ilişkileri tekrar gözden geçirin

VİDEO HABER | Agrobay direnişinden işçi Behice Karabulut, isminin hikayesini arkadaşlarına böyle anlattı