Dünya

Afrikalı delegelere 'maymun' dediği ortaya çıkan eski ABD Başkanı Reagan'ın kızı: İfadeler çirkin ama onu affedin

"O gün telefondaki adamı size anlatamam"

05 Ağustos 2019 16:41

ABD’nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın kızı Patti Davis, babasının Afrikalı delegelere yönelik 'maymunlar' ve 'yamyamlar' şeklindeki sözlerini değerlendirdi. Davis, Reagan'ın sözlerinin çirkin olduğunu söyledi ancak yine de affedilmesi gerektiğini savundu.

Washington Post gazetesi için bir yazı kaleme alan Patti Davis, “Kaydedilen o telefon görüşmesinde babamın söylediği sözler için hiçbir savunma, rasyonelleştirme, uygun açıklama olamaz” ifadelerini kullandı.

Davis, şöyle devam etti; “Babamın Nixon'la yaptığı görüşmede kullandığı kelimeler, çirkinlikten başka bir şekilde yorumlanamaz. Bu da durumu daha acı verici kılıyor. Eğer bu sözleri duymasaydım da alıntı olarak okusaydım, uydurma olduğunu söyleyebilirdim. Çünkü ondan bu tarz şeyleri hiç duymadım. İşin doğrusu biz büyürken ailemde dar kafalılık ve ırkçılık kaçınılması gereken zehirli, kötü inançlar olarak anılırdı. O gün telefondaki adamı size anlatamam. Benim tanıdığım adam değildi.”

Mirasın karmaşık bir şey olduğunu söyleyen ve yargıda bulunmak isteyen insanların tüm bir geçmişe bakmasını isteyen Davis, babasının affedilmesini de talep etti.

Ne olmuştu? 

Ronald Reagan'ın Tayvan’ın BM üyeliğinden çıkarılması yönünde oy veren Afrikalı delegelere yönelik ırkçı ifadeler kullandığı bir ses kaydı ortaya çıkmıştı. Reagan, 1971’de Californiya valisiyken ABD Başkanı Richard Nixon ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Şu Afrika ülkelerinden gelen maymunlara bakıyorum da, lanet olsun onlara. Ayakkabı giymekten bile rahatsız oluyorlar" ifadelerini kullanıyor. Nixon’ın da gülerek karşılık verdiği duyuluyor.