Dünya

Afrika Birliği, Nijer'deki askeri darbenin ardından ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldı

Darbe liderlerine, darbeden bu yana tutuklu bulunan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u derhal serbest bırakmaları ve kışlalarına dönmeleri çağrısı yinelendi

22 Ağustos 2023 15:20

T24 Dış Haberler

Afrika Birliği (AU), Nijer'deki askeri darbenin ardından ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldı ve üyelerine cuntayı meşrulaştıracak her türlü eylemden kaçınmalarını söyledi.

AU Barış ve Güvenlik Konseyi, bugün yayımladığı bir bildiride ECOWAS'ın yedek kuvvetini harekete geçirme kararını not ettiğini ve AU Komisyonu'ndan böyle bir kuvvetin konuşlandırılmasının ekonomik, sosyal ve güvenlik üzerindeki etkilerini değerlendirmesini istediğini açıkladı.

Açıklamada yer alan kararların 14 Ağustos'ta yapılan konsey toplantısında kabul edildiği belirtildi.

Darbe liderlerine, darbeden bu yana tutuklu bulunan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u derhal serbest bırakmaları ve kışlalarına dönmeleri çağrısı yinelendi.

Afrika Birliği ayrıca, özel askeri şirketlerin angajmanları da dâhil olmak üzere Afrika dışındaki herhangi bir aktör ya da ülke tarafından duruma dışarıdan müdahale edilmesini şiddetle reddettiğini açıkladı. Darbe yönetiminin, ülkenin komşusu Mali'de aktif olan Rus paralı asker grubu Wagner ile temasa geçtiği iddia edilmişti. 

TIKLAYIN | ECOWAS, Nijer'de 3 yıllık geçiş hükümeti planını reddetti

TIKLAYIN | Nijer'deki darbe, ABD ve Fransa arasında anlaşmazlığa mı yol açıyor?

TIKLAYIN | ECOWAS: Emir gelir gelmez Nijer'e müdahaleye hazırız

TIKLAYIN | Rusya, Batı Afrika liderlerini askeri müdahalede bulunmama yönünde uyardı

Geçtiğimiz ay gerçekleşen darbe, Sahel bölgesinde faaliyet gösteren radikal İslamcı grupların etki alanlarını genişletmesine ve Rusya'ya nüfuzunu arttırmak için bir dayanak noktası sağlamasına izin verebileceğinden korkan Batılı müttefikler ve demokratik Afrika devletleri arasında endişeye neden oldu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) cunta ile müzakere etmeye çalışıyor ancak diplomatik çabaların başarısız olması halinde anayasal düzeni yeniden tesis etmek üzere Nijer'e asker göndermeye hazır olduğunu söylüyor.

Darbe liderleri şu ana kadar istifa etmeleri yönündeki baskılara direndi ve seçimlerin düzenlenmesi için üç yıllık bir zaman çizelgesi önerdi. Ancak ECOWAS, bu planı tamamen reddettiğini açıkladı.