Gündem

Afganistan Geçici Hükümeti Sözcüsü Zebiullah Mücahid: Kızların okula gitme sorununu inşallah çözeceğiz ama dünya karışmasın, bu bizim iç meselemiz

10 Ekim 2022 11:24

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, bugünkü köşesinde Afganistan Geçici Hükümeti Sözcüsü Zebiullah Mücahid ile gerçekleştirdiği röportaja yer verdi.

Zebiullah Mücahid’in kendisiyle “kesinlikle görüntü vermek istemediğini” bu nedenle kameraya da ayrı kadrajlarda çekildiklerini söyleyen Alçı, “Kadınlarla yan yana gelince sosyal medyada ve ‘mahalle’de büyük baskı oluyor, linç başlıyormuş. Geçen bir yıl içinde muhafazakarlığın arttığına işaret eden bir değişim bu” diye yazdı.

“Bir sene içinde çok değişiklik oldu. Güvenlik olarak şu an çok iyi bir yerdeyiz. Ekonomi açısından da biz artık yaklaşık 500.000 memurun maaşlarını ödüyoruz” diyen Sözcü Mücahid, IŞİD’le mücadele hakkında şunları kaydetti:

“Bir sene içinde biz yaklaşık 1300 DAEŞ’liyi yakaladık en az 700’ünü öldürdük. Bizim çabalarımız diğer illerde çok sonuç verdi ama Kabil kalabalık bir yer ve herkesin eline çok kolay silah geçebiliyor. O yüzden Kabil’de sıkıntı var. Ama bu, DAEŞ’in güçlü olduğunu değil zayıflığını gösteriyor çünkü ya okulda ya camide ya yol ortasında bomba patlatıyorlar ve başka bir şey yapamıyorlar. Şu an güçlü değiller artık.”

Sözcü Mücahid, kız çocuklarının okula gönderilmemesiyle ilgili eleştirilere de şöyle yanıt verdi:

“Bu sorunu çözeceğiz. Biz komple okullar kapansın demedik, şu an okullar birinci sınıftan 6. sınıfa kadar kız ve erkek çocuklarına açık. Artı 140 üniversitemiz var ve kızlar da gidiyor ama dünya böyle bir şeyi önümüze koymakla yanlış yapıyor çünkü bu bizim iç meselemiz, özgür bir ülkenin iç işlerine karışamazsınız. Ama bu sorunu halledeceğiz.”

Sözcü Mücahid, “Yani kız çocuklarının okula gitmesinin önündeki engeli kaldıracak mısınız? Kızlar okula dönebilecek mi? - Siz yönetimi ele aldığınızda kamuda önemli pozisyonlarda çalışan birçok kadını görevlerinden uzaklaştırdınız. Onlar görevlerine geri dönebilecek mi? Kadınlar eskisi gibi çalışabilecek mi?” sorularına da şöyle yanıt verdi:

“Evet zaten 6. sınıfa kadar her şey normal gidiyor, 6’dan sonrası ile ilgili her gün konuşuyoruz inşallah o sorunu da çözeceğiz.

Bunun üzerinde de çalışmalar devam ediyor ancak şu an poliste, pasaportta, havaalanında, sağlıkta kadınlar eskisi gibi çalışıyor, oralarda herhangi bir engel yok. Çok az bir alanda kısıtlama geldi. Öte yandan biz çalışamayan kadınların maaşlarını ödüyoruz. Onlar için de uygun ortam yaratılınca onlar da işlerine devam edecekler.”

Türkiye’ye Afganistan’a insani yardımları nedeniyle teşekkür eden Sözcü Mücahid, “Türkiye dost ve kardeş ülke. Dostluğumuz çok eskiye dayanıyor. Bizim şu an ilişkilerimiz iyi. Büyükelçiniz ile ara sıra bir araya geliyoruz, güzel bir diyaloğumuz var. Biz bunun devamını istiyoruz” diye konuştu.

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.