Gündem

AFAD'dan açıklama: Antalya'daki teleferik sahasına 366 personel görevlendirildi

Teleferik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı. Kaza sonrası diğer kabinlerde toplam 184 kişi mahsur kaldı

12 Nisan 2024 22:57

Güncelleme: 13 Nisan 2024 05:16

T24 Haber Merkezi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Antalya'daki teleferik kazasında mahsur kalan kişiler için kurtarma çalışmalarının 366 personel tarafından sürdürüldüğünü bildirdi. Valilik, havadaki kabinlerde mahsur kalan 184 kişiden saat 04.40 itibarıyla 87'sinin kurtarıldığını bildirdi. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını açıklayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini duyurdu. 

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki teleferik direklerinden biri yerinden koparak kabine çarptı. Kabinin tabanının kopmasıyla içerisinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada kabinde bulunanlardan Memiş Gümüş yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralandı. Yaralılara ilk müdahalenin sağlık ekiplerince gerçekleştirildiği ve helikopterle hastaneye sevk edildikleri bildirildi. Teleferik kabinlerinde mahsur kalan 184 kişi için gece görüşlü helikopterlerin de yardımıyla kurtarma çalışmaları başlatıldı. 

TIKLAYIN - Antalya'da teleferik kabini düştü, 1 kişi hayatı kaybetti, 7 yaralandı | Diğer kabinlerde mahsur kalanlar var

TIKLAYIN - Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nden teleferik tesisine ilişkin "ruhsat" açıklaması


Çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanı Okay Memiş ile iki daire başkanı olay yerine ulaşırken, bölgeye AFAD, itfaiye, 112 Sağlık, UMKE, emniyet, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 366 arama kurtarma personeli, 6 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 6 ambulans, 76 araç ve 2 Sahil Güvenlik helikopteri görevlendirildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi de 13 arama kurtarma personeli ve 4 donanımlı araç ile yola çıktı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, çalışmalara destek vermek üzere Ankara, Erzurum, Bursa ve Afyon'dan 8️0️ profesyonel dağcı ekibi, 4️ helikopter ve 1 askeri kargo uçağının bölgeye görevlendirildiği belirtildi.

TIKLAYIN - Antalya'da can alan teleferik faciasından görüntüler

TIKLAYIN - Özgür Özel heyet görevlendirdi: CHP'li vekiller, teleferik kazasının araştırılması için Antalya'ya gitti

AFAD Başkanı Memiş: Çok sarp bir arazi

fet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, kabinlerde mahsur kalanları kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Her helikopter müdahale için elverişli değil. Bazı güçlü helikopterler oradaki kabinlerde yer yer riskli durumlara da yol açtığı için sadece Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 3 helikopterle tahliye işlemlerini yürütüyoruz" dedi.

TIKLAYIN - Antalya'daki teleferikte mahsur kalanlar böyle kurtarıldı

Memiş, Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda yaptığı açıklamada, kaza ihbarını alır almaz Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı, jandarma, emniyet, arama kurtarma ve sağlık ekipleriyle koordineli şekilde bölgeye intikal ettiklerini belirtti. Alanında uzman dağcı ekiplerin de müdahale çalışmalarına katıldığını anlatan Memiş, "Çok sarp bir arazide çalışmalar titizlikle yürütülmekte. Asılı kalan 25 kabinden 11 kabindeki 74 vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik. Şu anda 13 kabinde tahliye işlemlerini de titizlikle yürütüyoruz." diye konuştu.


 

Antalya Valiliği'nden açıklama

ntalya Valiliği, kentteki teleferik kazası nedeniyle havadaki kabinlerde mahsur kalanlardan 87'sinin kurtarıldığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, 04.40 itibarıyla 14 kabindeki 87 vatandaşın ekiplerce tahliye edildiği belirtildi.

Tahliye edilen 6 kişinin ambulansla hastaneye kaldırıldığı aktarılan açıklamada, "Havada asılı şekilde bulunan 10 kabinde tahliye çalışmaları devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

 

Ne olmuştu?

Antalya'nın Konyaaltı ilçesi Tünektepe mevkisinde bugün saat 17.28 sıralarında, Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki teleferik direklerinden biri yerinden koparak kabine çarptı. Kabinin tabanının kopmasıyla içerisinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı. Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı helikopterle olay yerinden alınarak, hastanelere götürüldü. Olayla ilgili inceleme sürerken, ölen kişinin Memiş Gümüş (54) olduğu belirlenirken, yaralanan 7 kişinin isimleri ise şöyle.

“Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Akmaral Abdyldaeva.”

Adalet Bakanı: Bilirkişi heyeti inceliyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Konyaaltı ilçesinde yaşanan teleferik kazasına ilişkin, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını bildirdi. Bakan Tunç, kazaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşılmasıdır. Hepimizi üzen olayla ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmıştır. Olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiş olup, halihazırda olay yerinde incelemelerine devam etmektedirler. Adli soruşturma, bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve bir Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda tüm yönleriyle sürdürülmektedir."

CHP heyet görevlendirdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan teleferik kazasını araştırmak üzere, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcıları Gamze Taşcıer ve Deniz Yavuzyılmaz ile birlikte 10 milletvekilinden oluşan bir heyetin görevlendirildiğini bildirdi.