Gündem
BBC Türkçe

Af Örgütü: Büyükada'da 'gizli toplantı' yapıldığı iddiaları asılsızdır

Uluslararası Af Örgütü, Büyükada'da gözaltına alınan 10 insan hakları savunucusunun "gizli bir toplantı" için değil, çalışma toplantısı için bir araya geldiklerini ve bunun da kanuna aykırı bir durum taşımadığını söyledi.

29 Nisan 2018 20:30

Uluslararası Af Örgütü, Büyükada'da Çarşamba sabahı kaldıkları otele yapılan baskınla gözaltına alınan insan hakları savunucularının "destekleme ve bilgilendirme çalışma toplantısı" yaptıklarını ve bunun kanuna aykırı bir durum taşımadığını söyledi.

Af Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Çeşitli mecralarda yayımlanan haberlerde ayrıca Gezi eylemlerine göndermelerde bulunularak kitlesel gösterilerin planlandığı ima edilmiş ve Ankara'dan İstanbul'a doğru düzenlenen 'Adalet Yürüyüşü' ile bağlantılar kurulmuştur. Herhangi bir kaynak belirtilmeden ve somut bilgiye dayanmadan ortaya atılan bu iddialar tamamen uydurmadır" denildi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem ile Özlem Dalkıran'ın da olduğu farklı insan hakları örgütlerini temsil eden 10 aktivist, Çarşamba sabahı Büyükada'da kaldıkları otele düzenlenen baskın sonucunda gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında bir Alman vatandaşı ve bir de İran asıllı İsveç vatandaşı yer alıyor.

Aktivistlere, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlaması yöneltildi.

Af Örgütü'nün açıklamasında ayrıca, insan hakları savunucularının gözaltına alınmasına gerekçe gösterilebilecek "en ufak bir delilin sunulmadığı" da vurgulandı.

Açıklamada, gözaltına alınan kişilerin "son derece saygın insan hakları savunucuları" olduğunu ifade edilerek, "En temel hukuk kurallarının işlediği bir ülkede derhal serbest kalmaları gerekmektedir" denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Büyükada'daki otele yapılan baskının istihbaratın aldığı bir duyum üzerine düzenlendiğini ve bu kişilerin "15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı" için bir araya geldiklerini söylemişti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir