Gündem

Adresinde bulunamayan 729 bin Suriyeli için güvenlik uyarısı; “İşlenecek suçların soruşturması yapılamaz!”

Bakan Yerlikaya 729 bin Suriyeliye adresinde ulaşamadıklarını açıklamıştı

09 Ağustos 2024 07:04

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını” açıkladı. Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım, bu durumda bu kişilere işleyecekleri herhangi bir suçta soruşturma yapılamayacağını söyleyerek uyardı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen ''İnsan Hakları Eğitim Programı''nda Suriyelilere ilişkin yaptığı açıklamada, "3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük" dedi. Yerlikaya, 5 ay içerisinde adresini güncellemeyen Suriyelilerin okul ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacağını ifade etti.

Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’a konuşan Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım, “729 bin sığınmacılardan herhangi birinin bir suç işlemesi ve kaçak yollardan Suriye’ye geri dönmesi halinde herhangi bir idari tahkikat yapılmasının da mümkün olmayacağını” söyledi. Yıldırım, “Yani bu kişilerin işleyebilecekleri cinayetler faili meçhul olarak kalacaktır, mülke zarar verme suçları tazmin edilemeyecektir” uyarısında bulundu. Bu durumda izleri büyük ölçüde kaybolan kişilerin hangi faaliyetlerle meşgul olduğunun da bilinmeyeceğini söyleyen Yıldırım, “İstihbarata konu olan bir faaliyetin öznesi olabilirler. 729 bin kişi içinde istatistiki olarak yabancı bir istihbarat teşkilatının varlığını kaçınılmazdır” dedi.