Gündem

Adli Tıp Kurumu, Tahir Elçi dosyasını geri gönderdi

Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın dosyanın geri gönderilmesini eleştirerek, "Şu ana kadar bir soruşturma yürütüldüğünü düşünmüyorum" dedi

06 Temmuz 2019 16:52

Diyarbakır Barosu’nun her hafta düzenlediği Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü etkinliğinde konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, Adli Tıp’a gönderilen Tahir Elçi dosyasının geri gönderildiğini söyledi.

Gazete Duvar'ın haberine göre konuyla ilgili kapsamlı değerlendirmeyi daha sonra yapacaklarını söyleyen Aydın, “Kabaca şunu söyleyeyim; Adli Tıp Kurumu ilk raporunun haricinde söyleyecekleri bir şey olmadığını söyledi. Dolayısıyla bu aşamadan sonra yapılması gereken bizim Londra Üniversitesi tarafından hazırlanan raporun da dikkate alınarak bu işin bir an önce soruşturma aşamasına geçirilmesidir. Şu ana kadar bir soruşturma yürütüldüğünü düşünmüyorum. Muhtemel faillerin bir an önce şüpheli sıfatıyla çağrılıp ifadelerinin alınması ve gerekli işlemlerin bir kez daha yapılmasını talep ediyoruz. Buna ilişkin ayrıntılı açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacağız” dedi.

"Demirtaş'a Yeni Yaşam gazetesi verilmiyor"

Diyarbakır Barosu olarak Çarşamba günü HDP Eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir görüşme yaptıklarını belirten Aydın, “Sayın Demirtaş, kendisine özellikle Yeni Yaşam gazetesi ve bir dizi yayının verilmediğini söyledi. Tüm hukuksal sürecin tüketilmesine rağmen, yani infaz hâkimliğine peşi sıra ağır ceza mahkemesine yapılan itirazların da olumsuz sonuçlandığını söyledi. Yani Anayasa Mahkemesine rağmen Cezaevi idarelerinin bir keyfilik hali almış başını gidiyor. Bu çok açık şekilde söylemek lazım ki Anayasa Mahkemesi bu kararda kabaca şunu söylüyor; ‘Bu keyfilik hali son bulmalıdır.’ Aslında cezaevi idareleri ya da bu işe kim önayak oluyorsa, bu hukuksuzluğun sebebi kimse bunlar açıkça suç işliyor. Anayasa Mahkemesi kararını yerine getirmemekle suç işliyorlar. Diyarbakır Barosu olarak bu hukuksuz sürecin bir an önce sona ermesi için cezaevi komisyonumuzla birlikte girişimlerde bulunacağız” şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi: Cezaevinde bulunanlara süreli yayınların teslim edilmemesi ifade özgürlüğünün ihlalidir