Gündem

Adana'da KCK davasında 27 kişiye 168 yıl 7 ay hapis cezası

Ceza verilenler arasında Leyla Güven ve gazeteci Seyithan Akyüz de var

10 Aralık 2019 21:43

"KCK operasyonu" kapsamında 2008 yılında gözaltına alınıp haklarında dava açılan aralarında Leyla Güven ve gazeteci Seyithan Akyüz’ün de olduğu 27 kişiye 168 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

MA’nın haberine göre Adana'da 2008 yılında  "KCK operasyonu" kapsamında gözaltına alınıp haklarında  "örgüt üyesi olmak" ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açılan gazeteci Seyithan Akyüz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in de olduğu 96 siyasetçinin yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.  

Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava duruşmasına tutuksuz yargılanan bazı siyasetçiler ve avukatları katıldı. Savunma yapan siyasetçiler, beraatlarını talep etti. Devamında savunma avukatları, “KCK operasyonlarının” bir kumpas olduğunu, bu kumpasta yer alanların Fettullah Gülen Cemaati'ne yönelik operasyonlar kapsamında cezaevinde olduğunu belirterek müvekkillerinin beraatını talep etti.  

İddia makamı Güven’in de aralarında olduğu 96 kişinin “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla  cezalandırılmasını istedi.  

Mahkeme heyeti, 96 kişinin üzerine atılı “örgüt propagandası yapmak” suçundan beraatına, aralarında gazeteci Akyüz ve Güven’inde olduğu 27 kişiye "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Ayrıca mahkeme heyeti 69 kişinin üzerine atılı “örgüt üyesi olmak" suçundan beraatına karar verdi.

60 kişiye 375 yıl hapis cezası

Duruşma sonrası kararı değerlendiren Avukat Vedat Özkan, Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin iki farklı dava dosyasında aralarında gazeteci, milletvekili ve siyasetçilerin olduğu toplam 60 kişiye toplamda 375 yıl hapis cezası verildiğini aktardı. Bu davaların Gülen Cemaati üyeleri tarafından hazırlarnan “kumpas dosyaları” olduğunu ifade eden Özkan, “bu davalarda yargılananların muhalif ve Kürtler olunca bugünkü yargısı tarafından geçersiz sayılmadığını” kaydetti. Aynı mahkemede yargılananlara farklı dosyalarda “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla cezalar verildiğine değinen Özkan, “Bu karar şudur aslında Türkiye’de FETÖ’cüler sadece iktidara karşı işlemlerinde sorumlu tutulup, mahkum edilebilirler. Muhaliflere dönük olunca tüm iş ve işlemleri hukuka uygun olarak kabul ediliyor. Konu Kürtler olunca yargı doğru işlemiyor” dedi.  

Karar temyiz edilecek.