Politika

Adalet Bakanı Tunç ile HSK üyeleri arasında müfettiş krizi çıktı, Tunç atama kararnamesini imzalamadı

10 Haziran 2024 22:12

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç arasında 40 müfettiş alımı ile ilgili olarak kriz çıktığı öğrenildi. 

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre Bakanlıktan gelen listedeki isimlere kurul üyelerinin karşı çıkarak kararnameye almaması Tunç'un tepkisini çekti. HSK üyelerinin toplantı öncesinde kurula alınacak yaklaşık 40 müfettişin isimlerini belirleyerek imza için Bakan Tunç'a gönderdiği belirtiliyor.

HSK, 5 Haziran 2024 tarihinde bu isimler sebebiyle son dönemin en gergin toplantılarından birini yaptı. Tunç'un Adalet Bakanlığından gelen isimlerin kararnameye alınmamasına sert tepki gösterdiği ve bunun yanında üyelerin kararnameye yazdığı bazı isimleri eleştirdiği belirtildi. Tunç'un kurulun hazırladığı kararnameyi "yok hükmünde" olarak nitelendirdiği ifade edildi.

Toplantıda gerginlik tırmandı

Bu eleştirilere sessiz kalmayan bazı kurul üyelerinin de Adalet Bakanı Tunç'a yanıt verdiği ve toplantıda gerginliğin tırmandığı bildirildi. Kaynaklar, toplantıda Bakan Tunç ile Kurul arasındaki iplerin tartışma sırasında kopma noktasına kadar geldiğini anlattı. Tunç'un halen atama kararnamesini imzalamadığı dile getiriliyor.

HSK, Bakan Yardımcısı Can'dan gelen listedeki isimleri kararnameye almadı

Buna karşılık kararnameye Tunç'un istediği bazı isimlerin müfettiş olarak alındığı belirtilirken asıl krizin Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın gönderdiği isimlerden kaynaklandığı ifade edildi. HSK'nın Bakan Yardımcısı Can'dan gelen listedeki isimleri kararnameye almadığı bildirildi.