Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), temmuzda dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 37 bin 974 TL, açlık sınırının ise 11 bin 658 TL'ye yükseldiğini açıkladı. Böylece açlık sınırı net asgari ücretin 256 lira üzerine çıktı.
TÜRK-İŞ temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre temmuzda dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 37 bin 974 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 11 bin 658 lirayla net asgari ücretin 256 TL üzerine tırmandı. Temmuz'da bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 15 bin 123 TL oldu.
Haziran'da yoksulluk sınırı 33 bin 788 TL, açlık sınırı ise 10 bin 373 TL olarak açıklanmıştı.
Aylık gıda enflasyonu çift hanelerde
TÜRK-İŞ verilerine göre, temmuzda Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 12,38'i buldu. Böylece Mayıs 2022'den bu yana ilk kez gıda enflasyonunda çift haneli artış kaydedildi.
Yedi aylık değişim oranı ise yüzde 43,38 olarak tespit edildi.
Gıdada yıllık enflasyon ise aynı dönemde yüzde 70,44 oldu.
Ortalama sebze kilogram fiyatı 27,29 lira, meyve 35,20 lira oldu.
Detaylar
Temmuz ayında süt ve yoğurt fiyatı değişmezken, peynir fiyatı ortalama yüzde 4 arttı.
Et fiyatları, Et ve Süt Kurumu'ndan ürün tedarik eden marketler ile diğer marketler arasında farklılık gösterdi. Zincir marketlerin birçoğunda dana kıyma ortalama 315, kuşbaşı ortalama 340 liradan reyonlardaki yerini aldı. Bir ayda dana eti ortalama yüzde 6, tavuk yüzde 13, balık yüzde 12, yumurta yüzde 9, kuru fasulye yüzde 7, yeşil mercimek yüzde 8 oranında zamlandı.
Ortalama sebze kilogram fiyatı 27,29 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı 35,20 lira olarak hesaplandı.
Zeytinyağı yüzde 30, margarin yüzde 20 zamlandı
Bir ay içinde pirinç yüzde 8, irmik yüzde 6 zamlanırken, makarna ve unda hafif fiyat artışı yaşadı. Ankara'da 200 gramlık beyaz ekmek yüzde 30 zamlanarak 6,5 liradan satılmaya başlandı.
Zeytinyağı fiyatı yüzde 30, margarin fiyatı yüzde 20, ayçiçeği yağı fiyatı ise sınırlı düzeyde arttı, tereyağı fiyatı sabit kaldı.
Çay yüzde 10, siyah zeytin yüzde 12, salça yüzde 8, şeker yüzde 4 zamlanırken, bal ile pekmezde sınırlı seviyede fiyat artışı yaşadı. Yeşil zeytin, ıhlamur, reçel ve baharat fiyatları değişmezken, en çok fiyatı düşen ürün yüzde 22 ile tuz oldu.