Gündem

"AKP'li Bostancı, 'Açlık grevleri meselesi artık çözülmeli' dedi"

"Bostancı, bizden aldığı görüşleri ve dosyayı sayın Cumhurbaşkanı’na ileteceğini söyledi"

23 Nisan 2019 11:12

Açlık grevlerini takip etmek için kurulan ve içerisinde İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) bulunduğu komisyon, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirdi. İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile meselenin çözümüne dair konuştuklarını belirtti. Türkdoğan, "Naci Bey, her halükarda bu meselenin artık çözülmesi gerektiğini ifade etti" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), HDP, AKP ve Saadet Partisi ile görüşme gerçekleştiren heyet içerisinde yer alan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, görüşmelerin ayrıntılarına dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile yaptıkları görüşmeden bölümler aktaran Türkdoğan, şunları söyledi:

“Naci Bey, hukuk ve siyaset ilişkisine değindi ama her halükarda bu meselenin artık çözülmesi gerektiğini ifade etti. Bu konuda sorunun hukuki temelde çözülebileceğini ve bizden aldığı görüşleri ve dosyayı hem Adalet Bakanlığı’na hem de sayın Cumhurbaşkanı’na ileteceğini söyledi. Bu konuda Naci Beyi oldukça samimi gördüm.

“Burada artık seçim baskısının ortadan kalktığını ve bu meselenin çözülmesi noktasındaki düşüncelerimizi ifade ettik. Polisin uygulamalarını kendisine aktardık. Dolayısıyla partinin dönüp bu güvenlik biriminin uygulamalarının incelenmesi gerektiğini anlattık. Hala diyalog yolu açıktır. Görüş alış verişinde bulunma imkanı vardır. Sorunları iletebiliyoruz.”

Türkdoğan, HDP ile “ne yapabiliriz” konusunda, CHP’den daha fazla ilgi beklediklerini, Saadet Partisi’nden ellerinden geleni yapmalarını talep ettiklerini, AKP ile ise meselenin çözümüne dair konuştuklarını belirtti.

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemlerinde tutuklular 53 günü geride bırakırken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.