Eğitim

Açık lisede toplu kopya: Soruların fotoğrafını çekip, mesajlaşma gruplarında diğer öğrencilerle paylaşıyorlarmış

15 Aralık 2022 07:20

Açık Öğretim Lisesi’nin 1. dönem sınavları, 9 Aralık’ta çevrimiçi yapılmaya başlandı. 20 Aralık’a kadar erişime açık olan sınavlara 11 gün boyunca istenilen zamanda girilebiliyor. Bu durumdan faydalanan öğrenciler de soruları ortaklaşa çözdükleri inanılmaz bir kopya sistemi geliştirmiş.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 1. dönem Açık Öğretim Lisesi sınavları çevrimiçi ortamda düzenleniyor. Her dersin kendine ait kodları bulunuyor ve sınav zamanı geldiğinde öğrencilere dersin sayısal koduna göre sorular yöneltiliyor. Öğrenciler belirlenen tarih aralığındaki 11 gün boyunca sınavlara erişebiliyor. Bir öğrenci, sınav için belirlenen 9-20 Aralık arasında istediği gün ve saatte sınavını başlatabiliyor. Sınavını başlattığı anda ise, her ders için öğrencilere 20 soru yöneltiliyor. Bu 20 soru için öğrencilere sınav başlatıldığı andan itibaren 25 dakika veriliyor. Sınav sırasında, bilgisayarda sınav sisteminin erişildiği sınav penceresi dışında herhangi başka bir pencere açılamıyor. Ayrıca arka planda çalışan ve internet bağlantısı kullanan uygulamalar varsa bunlar da kapatılıyor. Başka bir program, tarayıcı veya sayfa açılması hâlinde öğrenciye uyarı mesajı verilerek, açılan sayfanın kapatılmaması durumunda öğrencinin o derse ait sınavı iptal ediliyor.

Fakat öğrenciler sınava girdiği bilgisayar ekranı dışında, örneğin cep telefonlarıyla sınav ekranındaki soruların fotoğrafını kolaylıkla çekebiliyor. Hürriyet’te yer alan habere göre, öğrencilerin bu sayede cep telefonlarının kamerasıyla sınav sorularını fotoğraflayıp diğer öğrencilerle paylaştığı öğrenildi. Bir öğrencinin sınavını başlatmasıyla Telegram uygulamasında geçtimiz yılın mart ayında kurulan grupta hazır bekleyen öğrenciler, sınav sorularının cevaplarını hep birlikte araştırmaya koyuluyor ve cevapları sınavı çözen öğrenciyle anında paylaşıyor. Bu sayede aynı dersten sorumlu olan öğrenciler, sınav anında kendilerine sorulan bu soruların cevaplarını önceden öğrenerek rahatlıkla çözebiliyor.