Çevre

Akbelen'de ağaç kesimi tüm itirazlara rağmen dördüncü gününde devam ediyor

27 Temmuz 2023 10:25

Güncelleme: 28 Temmuz 2023 09:06

T24 Haber Merkezi

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda vatandaşların Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'nin maden sahasını genişletmek için gerçekleştirdiği ağaç kesimine karşı mücadelesi dördüncü gününe girdi. Bugün ormanı savunmak için orada bulunan yaşam savunucuları, ağaçların kesilirken çekilen görüntülerini paylaştı. 

Akbelen Ormanı’nda, 24 Temmuz’da sabah saat 05.30’da Jandarma ile birlikte başlayan ağaç kesimi dördüncü gününde sürüyor. Akbelenlilerin ve yaşam savunucuların ağaçların kesilmemesi için direnişleri de devam ediyor.

Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı Akbelen Ormanı’nı korumak için vatandaşların iki yıldır sürdürdükleri doğa nöbeti alanına 24 Temmuz’da sabaha karşı saat 05.30’da çok sayıda jandarma ekibi ve TOMA’lar sevk edilmişti.

Akbelenli köylülerin doğa direnişi de ağaçların kesilmesi de dördüncü günüde sürüyor.

Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimi yapılan bölgeye girmek isteyen Yeşil Sol Parti Eş sözcüsü İbrahim Akın ve beraberindeki heyete yönelik jandarma müdahalesinde 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan HDP Marmaris İlçe Eşbaşkanı Güven Göknar, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi Üyesi Ferah Gümüş ve Mehmet İşbilir, Milas Jandarma Karakolu'na alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan ve fotoğrafçı Selahattin Kaya ise sabah saatlerinde Milas Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Altan ve Kaya hakkında "Milas ilçe sınırına girmeme" ve "yurt dışı çıkış yasağı" şartıyla serbest bırakıldı.

Dün de İkizköy Çevre Komitesi'nden Deniz Gümüşel gözaltına alınmış, çıkarıldığı Milas Adliyesi'nce hakkında Milas ilçe sınırlarına giriş yasağı kararı verilmişti.