Gündem

Abdurrahman Dilipak'tan AKP'ye 'Alevi açılımı' uyarısı

"Alevilerle diğer İslami topluluklar da karşı karşıya getirebilir, başka topluluklara emsal teşkil edebilir"

19 Ağustos 2022 09:36

Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hacı Bektaş Veli Dergahı ve Ankara Mamak'taki Hüseyin Gazi Cemevi ziyaretlerini hatırlatıp Alevilere yönelik atılan adımlarla ilgili AKP’ye uyarılarda bulundu.

“Anlaşılan hükümet bir ‘Alevi açılımı’na hazırlanıyor. Kürt açılımının sonucu ortada” diyen Dilipak "Erdoğan’ın cemevi ziyareti de anlaşılan böyle bir açılım öncesi PR çalışması idi ama korkarım bu iş Konya’daki ‘İslami oyun’lara dönecek. Birileri ‘iyi niyetli’ olabilir, ama birileri de bu işi başka zeminlere kaydırabilir. Bu işler biraz da mayınlı tarlada top oynamak’ gibidir. Toplumsal kabuller, beklentiler, korkular iyi okunmaz ise bu tür girişimler faydadan çok zarar verir. Tosya’ya pirince giderken evdeki bulgurdan olursunuz” uyarısında bulundu.

Tek tip Alevinin bulunmadığını yazan Dilipak, “Şii, Kızılbaş, Bektaşi, Caferi, Nuseyri, İmamiye, Zeydiye, İran Şiası, Arap Şiası, Hizbullah, Alisiz Alevilik peşindeki sosyalist grublar gibi bir düzine topluluk var. Hepsinin de ülkemizde uzantıları var. Cemevinin bizdeki karşılığı Dergah, İran’daki karşılığı “Hüseyniye”, “Zeynebiye”ler var. Cin şişeden çıkarsa görürsünüz. Pandora’nın kutusunun kapağı açıldığında ne olacağını kestiremezsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hacı Bektaş Veli Dergahı ve bazı cemevlerini ziyaret etmesi ile başlayan tartışmanın devam ettiğini belirten Dilipak, “Aslında bu ziyaretlerin çok daha önceden yapılması gerekirdi. Yani bir açılıma gerek yok” düşüncesini dile getirdi.

“AK Parti içindeki AKP’lilerin bu tür planlarına alet olmamak gerek” diyen Dilipak, “Bana kalırsa bu girişim, Alevileri kendi içinde birbirine düşürürken, Alevilerle diğer İslami topluluklar da karşı karşıya getirebilir. Bu konuda atılacak bir adım başka topluluklar için de emsal teşkil edebilir” görüşünü dile getirdi.