Gündem

Abdurrahman Dilipak: Faiz haramdır diye kestirip atıyoruz; Müslüman aklını yeniden ihya ve inşa etmemiz gerek

08 Eylül 2022 09:14

Yeni Akit’teki köşesine veda etmesinin ardından Haber Vakti’nde yazılarına devam eden Abdurrahman Dilipak, İslam ve Müslümanlarla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu bugünkü yazısında “Bizim Müslüman aklını yeniden ihya ve inşa etmemiz gerek. Yeni bir felsefe, yeni bir estetik, yeni bir hukuk, siyasi ve iktisadi düzene, içtimai ve milletlerarası düzenin inşası için yeni kavram ve kurumlara ihtiyacımız var” düşüncesini dile getirdi. 

Batıdan ithal edilen kavramların Türkçe karşılığının önüne veya sonuna “İslam” ekleyerek onun yerli ve milli ya da “İslami” olmadığını yazan Dilipak, “durduk yerde bizi “Koşer”ci yaptılar. Bu da bir başka taklitçilik. “Muhafazakâr örfi İslamcılar’ın böyle bir ucuzculuğu var! Faiz / Riba konusunu da böyle yüzümüze gözümüze bulaştırdık. Altın para ile kâğıt para/kaime arasındaki farkı fark edemedik. Kaimenin üzerinde yazılı rakamla, zaman içinde değişen satın alma değeri arasındaki farkı da fark edemedik. Yani enflasyon ve devalüasyonun ne olduğunu, haram olup olmadığını da konuşmuyoruz. Faiz haramdır diye kestirip atıyoruz. Enflasyon eşittir faiz/riba değildir dediğinizde de kimse bundan bir şey anlamıyor”

“Emekli maaşında promosyonda bu helal-haram tartışmasını yapanlar, kredi kartı ile alışverişteki promosyon puan ya da Miles&Smiles programındaki promosyonu mesela hiç dert edinmez” diyen Dilipak şöyle devam etti: 

 Bu dar çerçevede konuşmak, tartışma, fetvalarla oyalanmak hoşumuza gidiyor. Daha doğrusu şuuraltındaki anlamsızlık canımızı sıkıyor ve bu gibi şeylerle oyalanarak beyin zonklamasını narkozlamaya çalışıyoruz. Bu durum aslında dini olmaktan çok politik ve psikososyal bir davranış anomalisine zemin oluşturuyor ve bu tür reflekslere sebep oluyor. Müslüman hükümetin kararı, diyanetin fetvası, cemaat hocalarının sürece müdahaleleri ile iş içinden çıkılmaz bir hal alıyor tabi. Sahi bu kafa ile Müslümanlar kendilerine ait bir şer’i meseleyi bile bu hale getiriyorsa bu kafa ile nasıl diğer insanların sorunlarını çözecekler? Bizim Müslüman aklını yeniden ihya ve inşa etmemiz gerek. Yeni bir felsefe, yeni bir estetik, yeni bir hukuk, siyasi ve iktisadi düzene, içtimai ve milletlerarası düzenin inşası için yeni kavram ve kurumlara ihtiyacımız var. Bugün, bu kabiliyet potansiyel olarak ancak Müslümanlarda var, ancak bunu bu gün bu akıl ile kuvveden fiile çıkartamayız ve bu anlamda global tehditlere karşı Hılf'ul fudul örneğinde olduğu gibi bir evrensel yardımlaşma ve işbirliği de kaçınılmaz bir zorunluluktur”

Yazının tamamını okumak için tıklayın