Gündem

Abdurrahman Dilipak: Çin ile ilişkilerimizde sorun oluşturmaması için devlet olarak Doğu Türkistan’ı görmezden geliyoruz

Abdurrahman Dilipak, Doğu Türkistan'da yaşananlarla ilgili devletin de toplumun da suskun olduğunu yazdı

27 Mayıs 2022 09:32

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, bugünkü yazısında Doğu Türkistan konusunda Batı ve İslam ülkelerinin tavrını değerlendirdi.

Doğu Türkistan'da yaşananlarla ilgili devletin de toplumun da suskun olduğunu yazan Dilipak “Artık cemaat de, vakıf da, toplum da her şeyi devletten bekliyor. Devlet de zaten ‘siz bu işlere karışmayın, burnunuzu sokmayın, siz bu işlerden anlamazsınız, bana güvenin gerisini merak etmeyin, bir bildiğimiz var’ diyor” görüşünü dile getirdi.

Dilipak, Ankara ile Çin’in yakın ilişkiler içinde olduğunu belirterek “Avrasya/İpekyolu projesi çerçevesinde Çinlilere Türkiye’de vatandaşlık vermeye devam ediyoruz. Çin hükümeti ile de 'iyi ilişkiler' geliştirme çabasında olduğumuz için de, nasıl Rusya ile ilişkileri geliştirme çerçevesinde Çeçenistan’ı gündemimizden çıkardı isek, Çin ile ilişkilerimizde sorun oluşturmaması için devlet olarak Doğu Türkistan’ı görmezden gelmeyi tercih ediyoruz” diye yazdı.

Malezya, Endonezya, İran ve Türki Cumhuriyetleri’nin Çin ile olan ekonomik ilişkileri nedeniyle Doğu Türkistan’da yaşananlara sessiz kaldığını yazan Dilipak,” Dikkat ederseniz, bugün Doğu Türkistan’ı en çok dile getiren ülkelerin başında ABD ve AB ülkeleri var. Bu da onların hakşinaslıklarından değil, Çin’e boyun eğdirmek için üzerlerine askeri baskı uygularken, Batı cephesinde Fergana koridoru üzerinden Doğu Türkistan’ı harekete geçirerek askeri bir operasyon için vaziyeti kontrol etmek istiyor. Yoksa Müslümanlara ve Türklere sahip çıkmak değil dertleri. “görüşünü dile getirdi.

Çin’deki tek mazlum topluluğun Müslümanlar olmadığını  Budistlerin de zulüm gördüğünü ifade eden Dilipak, “Bizim zalime karşı mazlumun yanında olmamız gerekiyor. Zalim ya da mazlumun kimliğine bakmadan.  Bir kavme olan düşmanlığımız bizi onlar hakkında adaletsizlik yapmaktan sakındırmalı. Adil şahitler olmalıyız. Burada bizim de eksiklerimiz ve sorumluluklarımız var” dedi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın