Dünya

ABD'ye göre Refah'ta çadır bombalayan İsrail "kırmızı çizgiyi" aşmamış!

Kirby, Refah'a mevcut olarak "tam bir kara harekatı yapılmadığını" savundu

29 Mayıs 2024 07:27

T24 Dış Haberler

Biden yönetimi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine düzenlediği saldırıların "büyük bir kara operasyonu" olarak nitelenemeyeceğini, bu sebeple de ABD'nin "kırmızı çizgilerinin" aşılmadığını ifade etti. Beyaz Saray, pazar günü İsrail'in insanların çadırlarına füze attığı saldırıyı ise "trajik" diye niteledi ve konuyla ilgili soruşturmayı yakından takip ettiklerini bildirdi. 

İsrail tanklarının Refah şehir merkezinin sembollerinden El Evda Camii'nin yakınlarında görülmesinden sonra salı günü açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "ABD'nin Filistinlilerin çektiği acılara sırtını dönmediğini" söyledi. 

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre en az 45 kişinin öldürüldüğü pazar günkü mülteci çadırları saldırısına da değinen Kirby, "İsrailliler bunun trajik bir hata olduğunu söyledi" diye konuştu. 

Basın toplantısında Kirby'ye pazar günü ve bu hafta yaşananların ABD'nin İsrail'e yaptığı desteği daha da kesmesine yol açıp açmayacağı soruldu. Kirby, "Refah'ta büyük bir kara operasyonu görmek istemiyoruz çünkü bu senaryoda İsrail'in çok büyük hasara ve potansiyel olarak ölüme sebep olmadan Hamas'ı kovalaması çok zor. Henüz bunun yapıldığını görmedik" dedi ve İsrail'in mevcut operasyonlarının büyük oranda Refah'ın eteklerinde olduğunu iddia etti. 

Bunun üzerine Refah'ta İsrail tanklarının varlığı sorulduğunda ise Kirby, "Bölgeye büyük ünitelerle, çok sayıda askerle, sıra veya formasyon içinde girdiklerini, koordineli şekilde hedeflere saldırdıklarını görmedik" ifadelerini kullandı.

Pentagon da Kirby'den birkaç saat önce İsrail'in Refah'taki saldırılarının "sınırlı" olduğunu düşündüklerini söylemişti.

Pentagon yetkilisi Sabrina Singh, Biden yönetiminin daha fazla yorum yapmadan önce İsrail yönetiminin pazar günkü saldırıyla ilgili soruşturmasının bitmesini beklediğini söyledi.

İsrail, pazar günü 45 kişinin öldürüldüğü çadır saldırısını "trajik bir kaza" diye niteledi ve ordu, mülteci kampında çıkan yangına kendilerinin hava saldırısının sebep olmadığını iddia etti. 

İsrail, pazar günü hedef aldığı Tel al-Sultan'a salı günü tekrar saldırmak ve bu sefer de ene az 21 kişiyi öldürmekle suçlandı. İsrail bu iddiaları reddetti. 

ABD Başkanı Joe Biden daha önce Refah'ın karadan işgalinin Washington için bir "kırmızı çizgi" olacağına işaret etmiş ve bu senaryoda İsrail'e silah akışının duracağını belirtmişti.